Desi Raportul UE a fost prezentat ca un succes de catre oficialii romani, europenii raman "serios preocupati" de progresele inregistrate in unele domenii, iar alte domenii sunt inregistrate cu "progrese limitate".

Raportul noteaza injumatatirea ratei de crestere a PIB, de la 8,4 in 2004 la 4,1 in 2005, din cauza inundatiilor, si a reducerii cresterii productiei industriale din cauza lipsei de competitivitate.

Cererea interna ramane in schimb puternica, iar exporturile nete au avut o contributie negativa de 5% la cresterea economica.

Raportul atentioneaza asupra adancirii rapide a deficitelor - cel comercial (9,9% din PIB) si de cont curent (8,7%), dar si asupra lipsei evolutiilor pozitive de pe piata fortei de munca, unde somajul tinerilor si cel pe termen lung au crescut, tinta de inflatie, ratata din nou.

Din cauza derapajelor din politica monetara la sfarsitul lui 2005, tinta de inflatie a fost depasita usor, ajungand la 8,6% (fata de 8,4%).

Raportul noteaza faptul ca Banca centrala se asteapta la o noua ratare a tintei de inflatie pe 2006 (ultimul prag superior acceptat, 6,5%) din cauza cresterilor de preturi administrate, a impactului inundatiilor asupra preturilor la alimente si a cererii interne in crestere.

Dobanzile raman real negative si riscul legat de influxul sporit de capitaluri determina Banca centrala sa fie rezervata in a folosi pe deplin instrumentul ratei dobanzii. De aceea, avertizeaza Raportul, politica monetara trebuie sa ramana puternic centrata pe atingerea tintelor de inflatie anuntate.

Principalele neajunsuri semnalate:

- nu exista inca o strategie pe termen mediu a cheltuielilor publice, care sa sustina realocarile pentru capitalul uman, infrastructura si capacitate administrativa

- numarul companiilor de stat a crescut de la 1.180, la mijlocul lui 2005, la 1.233 la inceputul lui 2006

- Statul sustine inca substantial pierderile din minerit si caile ferate

- Slaba protectie a creditorilor, in caz de faliment

- RENAR nu este inca acreditat pentru certificarea sistemelor de calitate

- Nu este aliniata legislatia privind siguranta alimentara si cultivarea organismelor modificate genetic

- Organismul de compensare in asigurari e inca neoperational, cu riscul ca dupa aderare sa se mentina controlul masinilor la granita

- Societatile din sistemul imobiliar si cazinourile - raportari insuficiente, vulnerabilitate la spalarea banilor

- Progrese limitate in gestionarea deseurilor animale

- Ingrijorari serioase privind functionarea agentiilor de plati la data aderarii