Aderarea in 2007 a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana este „un scandal, o imensa farsa”, aceste doua tari avand inca multe de facut inainte de a se alatura celor 25 de membre, declara fostul presedinte german Roman Herzog, intr-un interviu citat de AFP.

Fostul presedinte conservator, care a ocupat aceasta functie intre 1994 si 1999, declara, in interviul care va aparea in numarul de luni al revistei Focus, ca „aceste doua tari sunt binevenite in Uniunea Europeana, dar trebuie mai intai sa isi indeplineasca obligatiile”.

Herzog, in varsta de 72 de ani, se intreaba de ce se stabilesc criterii prealabile aderarii „daca nu exista obligativitatea de a le respecta”.

El cere ca Sofia si Bucurestiul sa nu adere la Uniune „decat atunci cand vor indeplini criteriile”.

Tratamentul prea binevoitor, in opinia sa, de care beneficiaza Romania si Bulgaria, accentueaza neincrederea cetatenilor in Uniunea Europeana si este unul dintre motivele care au condus la respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda, in primavara anului 2005, adauga fostul presedinte german.

Comisia Europeana a amanat „cel mai tarziu pentru inceputul lunii octombrie” recomandarea privind data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.

Cele doua tari au semnat, in aprilie 2005, tratate care prevad aderarea lor la 1 ianuarie 2007. Cei 25 de membri pot insa, la recomandarea Comisiei Europene, sa amane cu un an aderarea, in cazul in care cele doua tari nu sunt suficient de pregatite