Un comunicat ANRC din 6 aprilie 2006 spunea ca “Rezultatele modelului de calculatie a costurilor realizat de ANRC arata ca tarifele de interconectare cu retelele operatorilor Mobifon si Orange Romania trebuie reduse cu 14,8% pe an, pana in 2009, pentru a se ajunge la un nivel care sa reflecte costurile..." a declarat Dan Georgescu, presedinte ANRC, in cadrul seminarului...”

La prima vedere anuntul tradeaza calcule riguroase care au condus la o valoare precisa - cu trei cifre - 14.8% pentru coeficientul de reducere a tarifelor de interconectare si vine dupa peste doi ani de asteptari.

Sa amintim ca tarifele mari de interconectare, US$0.10/minut, au influentat puternic comportarea consumatorului, acesta trebuind, de regula, sa aleaga operatorul in a carui retea sunt conectati cei mai multi dintre cunoscutii sai. Aceste tarife prea mari si mentinute de prea mult timp, descurajeaza competitia facand ca pe termen mediu operatorii mici sa devina si mai mici.

Doi ani de asteptare pentru alti … trei ani de asteptare

In prima parte a anului 2004 ANRC promitea punerea pe costuri pana la finele anului 2004 a tarifelor de interconectare cu operatorii de telefonie mobila GSM900 (Connex si Orange) pe baza modelului LRIC. Deoarece obiectivul nu a fost realizat, in anul 2005 ANRC anunta iar punerea pe costuri a tarifelor de interconectare cu operatorii GSM900, tot pana la finele anului si folosind modelul LRIC.

Dar cum nici in anul 2005 nu s-a facut nimic, in acest an, ANRC a mai promis ina o data punerea pe costuri a tarifelor de interconectare cu operatorii GSM900 in cursul anului 2006. Si in fine mult asteptatul eveniment s-a produs: pe 6 aprilie 2006 ANRC propune spre consultare noile tarife care urmeaza sa fie reduse in TREI ani, conform tabelului din documentul atasat (caseta dr.).

Pentru determinarea acestor tarife de interconectare ANRC a dezvoltat un model “care ia in calcul costurile asociate instalarii, operarii si intretinerii unei retele publice de telefonie mobila eficiente realizat cu sprijinul consultantului Ovum Europe”, dar care din pacate nu a putut folosi date furnizate de operatorii GSM900 din Romania pentru ca nu a avut.

Din acest motiv pare mai degraba un exercitiu de calcul, iar rezultatele departe de realitatea romaneasca si deci contestabile.

Rezultatele acestui exercitiu, fata de care am mari rezerve explicate chiar de ANRC prin imposibilitatea de a utiliza date fiabile, furnizate de operatorii din Romania, arata o valoare de 4.39 c€/minut aproape dubla fata de tarifele practicate azi, $0.1/minut si pe care ANRC propune sa o aplice peste trei ani.

Un alt lucru ciudat din acest tabel este valoarea de exact 14,8% cu care tarifele se propun a fi reduse in fiecare an, lasand loc la interpretari.

Procedura de reducere a tarifelor se va termina in 2009, cand telefonia mobila din Romania va intra in stagnare, conform “2005 Guide to Romanian Telecommunications” www.inatelecom.org/2005Guidetoromaniantelecommunications/tabid/442/Default.aspx, prezervand astfel

actuala “ordine economica” si amanand astfel efectul pentru perioada de competitie acerba din pietele saturate.

Telefonia mobila la inceputul anului 2006

La finele anului 2005 in Romania erau circa 13.35 milioane SIM-uri vandute de cei patru operatori: Orange Romania, Connex Vodafone, Telemobil si Cosmote, din care primii doi detin impreuna 96,9% din totalul utilizatorilor. Duopolul romanesc este un caz aproape unic in Europa unde, de regula, al treilea operator detine peste 15% din piata, fapt ce denota competitii mai echilibrate.

Duopolul romanesc se datoreaza in principal prestatiei deosebite a celor doi operatori GSM900, care printe altele au si creat piata, dar si cadrului legislativ permisiv. Si am in vedere in primul rand tarifele de interconectare mult prea mari.

De exemplu, o convorbire din reteaua Atlas Telecom si terminata in orice retea de telefonie mobila din Romania era, la lansare, €0,14/minut, mai scumpa decat una terminata intr-o tara europeana €0,12/minut!!!

Ponderea interconectarii in economia unei convorbiri

Sa ne imaginam o convorbire intre un utilizator GSM900 aflat la Constanta si un altul conectat in aceiasi retea dar aflat in celalat capat al tarii, Oradea de exemplu.

Pentru aceasta convorbire chematorul va plati tariful pentru convorbiri in aceiasi retea in functie de optiunea aleasa (pre-paid, postpaid) si care reflecta costurile legate de transportul semnalului electric intre Constanta si Oradea. Acest tarif poate fi chiar si 1 cent/minut cum am vazut recent intr-o reclama Connex.

Sa ne imaginam ca utilizatorul chemat este conectat in alta retea de telefonie mobila, Orange de exemplu. In acest caz chematorul, utilizator Connex va trebui sa plateasca pe langa centul de care am pomenit mai inainte, inca 0,1US$/minut, numai pentru faptul ca trebuie sa se interconecteze cu o alta retea.

Ce inseamna de fapt interconectarea? Pentru chemator, o centrala in plus care va directiona apelul catre centrala omoloaga a retelei chematului. Cele doua centrale pot fi in Constanta, in Oradea, sau oriunde in Romania, lungimea circuitului parcurs de semnalul electric in fiecare dintre cele 2 retele depunzand de pozitia acestora.

Insa traseul parcurs de semnalul electric al convorbirii ramane acelasi Constanta - Oradea.

Este evident ca aceste costuri suplimentare legate de conectarea cu o alta retea (centrala chematorului + circuit interconectare + centrala chematului) sunt mult prea mici in economia convorbirii Constanta-Oradea si ca cei 0,1US$/minut se constituie intro bariera intre cele doua retele.

Pentru cazul considerat ponderea cheltuielilor legate numai de interconectare ar putea reprezenta circa 5% din totalul cheltuielilor pentru realizarea convorbirii.

Un alt caz extrem este atunci cand cei 2 utilizatori se afla in aceiasi localitate, Bucuresti de exemplu, in care caz cheltuielile cu realizarea convorbirii sunt mult mai mici decit in primul caz (traseul parcurs de semnalul electric este mult mai scurt), iar ponderea interconectarii va fi mai mare.

Comparatie GSM900 - telefonia fixa

ANRC s-a plans de lipsa de cooperare a operatorilor GSM900 care nu au furnizat date care sa fie folosite in modelul de calcul LRIC pentru calculul tarifelor de interconectare, fapt pentru care Orange a fost amendat cu ROL 15 milioane/zi intarziere sau cca 400 €/zi. Adica, €0,15 milioane/an, sau 0,02% din cifra de afaceri de €870 milioane in 2005! Destul de convenabil!

In lipsa unor calcule riguroase, vom face o comparatie cu telefonia fixa unde RomTelecom mult mai cooperant (sau …) a furnizat date care au permis ANRC sa determine cu precizie tarifele de interconectare cu reteaua RomTelecom: 2,27c€/minut fiind tariful maxim pentru anul 2006 si 1.29 c€/minut tariful maxim pentru anul 2007, ambele pentru convorbiri nationale.

Tarifele reflecta cheltuielile investitionale si operationale pe care operatorii le fac pentru a oferi serviciul si din acest motiv o analiza comparativa va furniza informatii referitoare la nivelul cheltuielilor si tarifelor.

Cheltuieli investitionale de circa €1 miliard declarate de fiecare operator GSM900 raportate la numarul utilizatorilor conduc la o investitie de circa €150/utilzator. Investitiile facute de RomTelecom sunt greu de determinat (€1 miliard din anul 2000), valoarea investitiei pe utilizator putand fi apreciata intre €300 si €400.

Pentru a compara nivelul cheltuielilor operationale vom analiza eficienta utilizarii fortei de munca. Cu circa 2,500 angajati fiecare operator GSM900 are o foarte buna eficienta - circa 2,500 utilizatori/angajat, in timp ce la RomTelecom, ca de altfel la toti operatorii de telefonie fixa, eficienta este mult mai mica - circa 300 utilizatori/angajat.

O eficienta sporita (adica personal redus) insemna nu numai cheltuieli cu personalul mai mici, insemna si cheltuieli generale (chirii, transport, energie, etc.) mai mici. Diferenta uriasa in eficienta, 2500/300=8, intre cele 2 tehnologii se regaseste cu siguranta si in cheltuielile operationale.

Este evident ca telefonia fixa este o tehnologie mult mai “capital-intensive” si “labor intensive” comparativ cu telefonia mobila, care se preteaza mult mai mult la automatizare, miniaturizare, etc.

Cheltuieli mai mici ale operatorilor GSM900 trebuie sa conduca la tarife mai mici, astfel ca si tarifele de interconectare cu retelele GSM900 ar trebui sa fie mai mici decat tarifele de interconectare cu reteaua RomTelecom.

O propunere pentru tarifele de interconectare cu retele de telefonie mobila

Intrarea Romaniei in UE asteptata pentru 1 ianuarie 2007 ar trebui sa ne gasesca cu tarife de interconectare bazate pe costuri care sa stimuleze competitia si sa permita consumatorului sa aleaga fara nicio restrictie.

Tinand seama de cele de mai sus si de consultarea publica lansata de ANRC pentru tarifele de interconectare cu operatorii GSM900, venim cu o propunere, care are la baza:

- reducerea perioadei de aplicare a noilor tarife la o jumatate de an

- utilizarea tarifelor care au fost calculate pe baza unor date sigure furnizate de un operator roman - tarifele de interconectare cu reteaua RomTelecom.

Aplicarea imediata este necesara pentru a mai recupera din marile intarzierile de pana acum, pentru a acorda imediat sanse egale operatorilor mici (Telemobil, Cosmote) in competitia cu operatorii GSM900 si nu la momentul stagnarii pietei, pentru a face accesibile apelurile catre operatorii mobili si provenind din retele de telefonie fixa.

Deoarece cheltuielile operatorilor GSM900 (capitale si operationale) sunt mai mici decat cheluielile operatorului RomTelecom, putem utiliza fara a gresi tarifele stabilite de ANRC pentru interconectarea cu reteaua RomTelecom si pentru interconectarea cu retelele operatorii GSM900 pana cand ANRC va reusi sa le calculeze pe baza datelor sigure furnizate de acestia.

Tarifele pe care astfel ANRC le va calcula vor fi probabil mai mici decat cele propuse si ar putea intra in vigoare imediat ce vor fi calculate - probabil in cursul anului 2007. Astfel, ANRC are timp si ocazia sa arate ca este … autoritate … autoritara.

Dr. Nicolae Oaca

nicolae_oaca@yahoo.com

Publicat in Market Watch, Aprilie 2006