In ciuda unor politici economice si sociale comune, Uniunea Europeana ramine un spatiu al disparitatilor majore. Daca cele mai bogate regiuni se gasesc in vestul Europei, respectiv in Londra si Bruxelles, cele mai sarace zone sunt situate exclusiv in tarile care au devenit abia recent membre ale UE, mai exact in Polonia.

Potrivit ultimelor date publicate saptamina trecuta de catre biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, Londra si Bruxelles-ul ramin cele mai bogate regiuni ale UE, in timp ce cele mai sarace sase regiuni sunt toate situate in Polonia, relateaza EUobserver.

Diferentele ramin majore. Daca se ia ca reper o medie a puterii economice europene, ca nivel de dezvoltare Londra inregistreaza un procent de 278 la suta din aceasta medie, in timp ce ultima regiune europeana - Lubelskie (Polonia) inregistreaza doar 33 la suta.

Dintre cele 254 regiuni economice ale Uniunii Europene, doar 37 au depasit nivelul de 125 la suta din media Europeana. Dintre acestea, sapte se gasesc in Germania, cite sase in Italia si Marea Britanie, cinci in Olanda, trei in Austria si doua in Belgia si Finlanda.

Singurul stat, nou membru al Uniunii, care se regaseste in grupul select al regiunilor dezvoltate este Republica Ceha, care - prin intermediul capitalei Praga - inregistreaza un nivel de dezvoltare de 138% din media la nivel european.

Tarile din centrul si estul Europei, care s-au alaturat blocului european la 1 mai 2004, domina ultimele pozitii ale clasamentului, cu 16 regiuni poloneze situate sub 60% din media de dezvoltare a Uniunii, iar alte 7 regiuni sunt in Republica Ceha si 6 in Ungaria.

Pozitia cea mai joasa inregistrata de un stat dintre vechii membrii ai Uniunii a fost adjudecata de catre Portugalia, tara a carei zona Norte, inregistreaza doar 57% din media de dezvoltare la nivel European. Alte regiuni mai sarace se regasesc in Grecia si in Italia, precum si in Germania si Franta, dar in acest caz prin intremediul teritoriilor lor din afara continentului.

Studiul Eurostat este bazat pe valorile Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor la nivelul anului 2003, cifre care arata nivelul puterii de cumparare, dar si pe monitorizarea intregii activitati economice a unei regiuni.

Traducere de Alina Papa