In hochey-ul pe gheata masculin, anul 2006 a fost anul Suediei. In Italia, acum cateva luni, Suedia devenea campioana olimpica, dominand clar acea intrecere, si trecand in finala de excelenta echipa a Finlandei. Acum insa, la Mondialele de la Riga, nimeni nu se astepta ca ei sa ajunga sus.

Cand s-au stabilit semifinalele si Suedia trebuia sa joace cu Canada, echipa care avea in lot pe Sidney Crosby, Brandon Shanaham si Bergeron, nimeni nu dadea sanse Suediei. Asta si datorita jocului ofensiv excelent al Canadei. Dar Suedia si-a pastrat cumpatul si a intrat tare in meci. Dupa primele 3-4 minute, conducea cu 2-0. Surpriza si Canada se vedea nevoita sa revina rapid.

Un gol norocos al canadienilor a echilibrat disputa, dar suedezii au prelua conducerea cu 3-1. Dupa a doua repriza Suedia conducea cu 5-3, iar in a treia parte Canada nu a mai punctat decat o data, prin Bergeron. Astfel Suedia era calificata in finala. Acolo intalneau Cehia, care era campioana mondiala en-titre.

Pana ieri, nici o echipa campioana olimpica sau mondiala nu reusise sa castige si celalalt titlu. Suedia era a cincea echipa care incerca acest lucru. Suedia a deschis scorul cu o bolta cum rara se vede in hochey, si cum au facut si cu echipa Canadei, am mai punctat o data in urmatoarele 30 de secunde. Era sfarsitul primei reprize, si Suedia se astepta ca Cehia sa iasa la joc.

Insa cehii nu au putut sa treaza deloc de acesti nordici care s-au aparat foarte sus si au atacat ucigator. Chiar si cand era egalitate pe gheata, Suedia parca avea 1-2 oameni in plus. La final, tabela arata Cehia 0 - 4 Suedia, iar nordicii au intrat in istorie. In acest moment sunt Campioni Olimpici si Campioni Mondiali.