Ministrul Justitiei, Monica Macovei a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa ca Legea finantarii partidelor politice “a fost adoptata foarte greu de Guvern” si ca are “temeri si emotii legate de ce se va intampla cu aceasta Lege in Parlament”, in perspectiva in care trebuie adoptata pana in toamna.

Raportul Comisiei Europene a semnalat intarzierile privind adoptarea acestei legi, iar Jonathan Scheele, seful Delegatiei CE in Romania a avertizat saptamana trecuta ca problema finantarii partidelor este un aspect deosebit de delicat si ca nu este numai problema Romaniei ci si a altor tari membre UE.

Raportul Comisiei Europene prezentat saptamana trecuta in Parlamentul European a semnalat printre altele intarzierile privind adoptarea Legii finantarii partidelor politice si a recomandat concertarea eforturilor din partea tuturor actorilor din sistemul judiciar pentru continuarea reformelor in Justitie precum si grabirea demersurilor autoritatilor cu scopul infiintarii Agentiei de Integritate, responsabila cu verificarea declaratiilor de avere ale demnitarilor.

Din perspectiva Raportului Comisiei Europene, Ministrul Justitiei, Monica Macovei a vorbit luni in cadrul dezbaterii "Team Europa" despre problemele sistemului de justitie din Romania. Macovei a declarat ca in ceea ce priveste Justitia, pana acum s-au realizat doar premisele reformei si ca in prezent “la nivelul fiecarei instante nu se vad progresele”.

In privinta premiselor, ministrul a vorbit despre imbunatatirile aduse capacitatii administrative din justitie.

“Le-am dat salarii satisfacatoare, sedii, iar informatizarea este facuta. Pana la sfarsitul lunii iunie, toti vor avea calculatoare. Problema este sa le si foloseasca. Urmeaza ca toate aceste masuri sa genereze si efecte care sa se vada apoi la nivelul salilor de judecata”, a declarat Macovei.

De asemenea, Ministrul si-a exprimat temerea in legatura cu legea finantarii partidelor politice, abia adoptata de Guvern si si-a exprimat speranta ca initiatorii proiectului, respectiv Asociatia Pro Democratia si Institutul pentru Politici Publice vor participa si sustine aceasta lege in Parlament.

„Legea finantarii partidelor politice a fost adoptata foarte greu de Guvern, dupa foarte multe discutii. Am temeri si emotii de ce se va intampla cu aceasta lege in Parlament, in conditiile in care ea trebuie adoptata pana in toamna.

Sper ca la dezbaterile din Parlament sa participe si institutiile care au elaborat proiectul respectiv, Asociatia Pro Democratia si Institutul pentru Politici Publice”, a spus Monica Macovei.

O alta problema care va trebui rezolvata este si reformarea codurilor de procedura. Macovei a atentionat ca reformarea Codului de procedura penala nu va putea fi realizata pana in toamna si ca acest lucru va fi posibil in circa un an de zile.

Alte probleme enuntate de Macovei se refera la managementul fiecarei instante, raspunderea disciplinara a magistratilor, selectia si promovarea procurorilor precum si imaginea CSM.

Saptamana trecuta a avut loc o intalnire intre experti ai Comisiei Europene si Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu si ministrul Justitiei, Monica Macovei care a stabilit masurile necesare implementarii legislatiei adoptate in domeniu.

Principalele puncte aflate pe agenda intalnirii au fost cele privind legislatia privind finantarea partidelor politice, verificarea declaratiilor de avere si raspunderea penala a persoanelor juridice.

Ministrul Macovei a estimat atunci ca proiectul de lege privind infiintarea Agentiei de integritate ar urma sa fie adoptat de catre Guvern in maximum doua saptamani, dupa ce vor avea loc consultari cu toate partidele politice. Macovei a mai spus ca legea privind raspunderea penala a persoanelor juridice a fost deja adoptata de Senat, urmand a fi adoptata si de Camera Deputatilor.

Wenceslas de Lobkowicz, seful Unitatii Romania din cadrul Directiei Generale pentru Extindere a Comisiei Europene a subliniat necesitatea mentinerii ritmului de implementare de legislatiei adoptate si in perioada urmatoare, astfel incat rezultatele in lupta impotriva coruptiei sa fie consolidate in perioada urmatoare si ca Romania va trebui sa transmita Comisiei, pana la inceputul lunii septembrie, informatii privind progresele in procesul pregatirii pentru aderare.

Luni, 22 mai, Ministrul Integrarii Europene a cerut, in cadrul reuniunii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, sprijinul expres pentru adoptarea legilor care, desi nu se afla in programul legislativ prioritar, sunt totusi foarte importante pentru aderare: legea finantarii partidelor politice, legea pentru infiintarea agentiei de integritate morala sau codul de procedura penala pentru introducerea raspunderii penale a persoanelor juridice.