Aviara a nascut grupuri de interese! In spatele A-150 (gripa aviara) s-a ridicat o adevarata industrie neagra a produselor de diagnostic. Afacerea desfiinteaza o lege a statului roman si aduce profit unui grup sub coordonarea IDSA (Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala). Castigul - cateva zeci de mii de euro pe luna numai intr-un singur judet.

Pesta aviara putea fi controlata eficient, fara a se naste atatea probleme si isterie. Prevenirea si controlul gripei erau mentionate intr-un ordin al ministrului Agriculturii, aparut inca din 2001 in Monitorul Oficial. In acest act se mentioneaza modul de actiune si de testare asupra pasarilor, inclusiv testele pentru cele din ferme.

In plus, in mod special, se face precizarea expresa ca „in intervale de cel mult o saptamana, din exploatatile avicole (genul celei din Brasov, spre exemplu, n.n.) si, dupa caz, din gospodariile populatiei, se vor trimite probe la laborator pentru examene de supraveghere sanitara veterinara”.

Numai ca ordinul ministrului a fost „eliminat” de un ordin scos, in 2005, la initiativa Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala. Condus de Stefan Nicolae, IDSA a creat normele pentru Programul Strategic National (despre care am scris in Gandul zilele trecute), unde controlul se facea in special pe pasarile salbatice.

In plus, asa cum Gandul dezvaluia saptamana trecuta, Romania era impartita in patru zone de „risc aviar”, unde Brasovul se afla in aria cu cel mai mic risc. Culmea, in Programul Strategic National nu mai era mentionata monitorizarea efectivelor de gaini! Aparea, in schimb, obligativitatea de a se face examinari pe rate si pe gaste. In spatele acestei prevederi sta, de fapt, un interes economic!

In Romania, in acest moment, exista doar doua tipuri de kituri Elisa inregistrate oficial. Kitul Elisa inseamna acea trusa de unica folosinta cu care se diagnosticheaza, oficial, prezenta virusului aviar. Un astfel de kit are preturi cuprinse intre 500 si aproape 3.000 de euro. Iar IDSA a ales sa cumpere varianta kit-ului de 3.000 de euro. Asta, fara vreo licitatie, ci prin atribuire directa de contract!

Afacerea a fost simpla. IDSA este cel care a facut normele anti-aviare, care au aparut in 2005, in care se mentiona, pe langa gaini, si „segmentul rate si gaste”. Coincidenta, tot in acea perioada, IDSA a inregistrat un kit care, in prospect, mentiona ca poate fi utilizat fix pe segmentul nou aparut. Asa ca, tot IDSA a atribuit direct contractul pentru noul kit Elisa.

Castigatorii au profit enorm. Spre exemplu, la Tulcea au fost facute in aceasta perioada 30.000 de examene medicale privind depistarea virusului aviar (1.000 de examene cu un kit). Pe kiturile folosite s-a platit aproximativ 100.000 de euro. In alte judete sumele bat cateva zeci de mii de euro.

Si asta numai in perioada de criza, deoarece, prin normele IDSA incluse in Programul Strategic National, exista zone in care este obligatorie testarea ratelor si gastelor o data pe luna.

Articol integral Gandul