Guvernul a facut cadou 240 de milioane de lei vechi firmei care a tiparit fluturasii cu premierul Tariceanu la pretul de 320 de lei bucata. In urma unei „selectii de oferte“ realizate de „Cotidianul“ la trei tipografii diferite, pentru o lucrare cu aceleasi caracteristici tehnice preturile obtinute au fost de 250, 260, respectiv 270 de lei bucata.

La un contract de peste patru milioane de fluturasi, Guvernul putea face lejer o economie de 240 de milioane. Premierul Tariceanu a aruncat ieri toata raspunderea pe seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, afirmind ca n-a fost consultat la tiparirea materialelor publicitare.

Intre „selectia de oferta“, realizata de Guvern, si cea facuta de „Cotidianul“ rezulta o diferenta de minimum 240 de milioane de lei. Altfel spus, atit putea economisi Guvernul daca mai intreba, la intimplare, doua-trei firme specializate in tiparirea de materiale promotionale.

Pe piata existau oricind trei oferte mai mici

Potrivit contractului incheiat pe 15 mai, cu o zi inaintea Raportului de tara, intre firma Epon Business Solutions SRL si Agentia pentru Strategii Guvernamentale urmau sa fie tiparite patru milioane de fluturasi la pretul de 320 de lei bucata. Valoarea contractului se ridica la 1.280.000.000 de lei vechi.

„Cotidianul“ a solicitat telefonic trei oferte pentru o lucrare cu caracteristici absolut identice, de la trei tipografii diferite: una din Ploiesti, una din Bacau si una din Bucuresti. Preturile obtinute de noi nu au mai fost „negociate“ ulterior.

Tipografia din Bucuresti a cistigat „selectia de oferte“ a „Cotidianului“, cu un pret de 250 de lei vechi pe bucata, urmata indeaproape de tipografia bacauana (260 de lei) si de cea din Ploiesti (270 de lei).

Diferenta rezultata dintre cel mai prost pret obtinut de noi si cel la care a contractat lucrarea Agentia pentru Strategii Guvernamentale este de 240 de milioane de lei vechi.

Lui Tariceanu nu i-a placut poza

„Nu am fost nici instiintat si nici consultat si, ca sa va conving, va spun ca as alege o alta poza“, a incercat o cochetarie premierul Calin Popescu Tariceanu. El nu a dezaprobat insa actiunea „individuala“ a Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. „Premierul apare acolo ca simbol al Guvernului si nimic altceva.

Nu am incercat nici un moment sa-mi atribui merite dincolo de ceea ce am facut pentru integrare“, a explicat Tariceanu.

Pe fluturasi apare doar poza premierului, pe fond portocaliu cu albastru, pe care sta scris „Europa 2007“. „Va faceti o imagine deformata asupra activitatii primului-ministru. Exista structuri care au in sarcina componenta de comunicare a Guvernului si care decid pe aceste lucruri“, a precizat premierul.

„Va spun foarte clar. Nu este un produs de care sa ma fi ocupat. Imaginati-va ca in loc de intilnirea cu Olli Rehn si Barroso stateam sa dau bun de tipar pentru fluturasi“, a insistat Tariceanu. Intrebat daca va cere retragerea de pe piata a fluturasilor si va dispune sanctionarea sefului Agentiei, premierul a incheiat brusc conferinta de presa.

Bulai insista ca n-a gasit poza cu Guvernul

Cu seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale am reusit sa vorbim inainte de „selectia de oferta“ realizata de „Cotidianul“, iar ulterior n-a mai fost de gasit pentru a explica diferenta de pret.

Anterior insa, Alfred Bulai a explicat cum se face ca Guvernul a incheiat contractul inca inainte de publicarea Raportului de tara. „Stiam ca va fi un moment bun pentru Romania. Am avut dreptate: Raportul a fost unul bun, de incurajare.“

Din cele patru milioane de carti postale tiparite, 500.000 au fost trimise in Bucuresti. Practic, fiecare adresa din Bucuresti a primit o astfel de carte postala, distribuita prin Posta. Restul fluturasilor au ajuns la prefecturile din tara, cite 50.000 in fiecare judet.

Intrebat de ce nu i-a cerut premierului Tariceanu acordul pentru a folosi imaginea acestuia, Alfred Bulai a evitat un raspuns, afirmind insa ca a primit reprosurile premierului referitoare la calitatea fotografiei. „Am vrut sa punem o imagine cu tot Guvernul, insa am cerut si n-avea nimeni de la Guvern.“

Articol integral Cotidianul