In ultima vreme, Ministerul de Interne britanic a fost pus in mai multe randuri in situatii stanjenitoare. Ultima asemenea eroare a fost dezvaluita ieri: aproximativ 1.500 de britanici au fost inregistrati in mod eronat ca delincventi in baza de date a Biroului pentru cazier judiciar (Criminal Records Bureau, CRB), a recunoscut guvernul de la Londra.

Ministerul de Interne a explicat ca persoanele inregistrate din greseala aveau nume si adrese "asemanatoare sau chiar identice" cu cele ale unor condamnati. Potrivit unui purtator de cuvant al ministerului, aceste erori nu privesc decat 0,03% din dosare.

Oficialul a gasit o justificare: in 2004, baza de date a CRB a impiedicat 25.000 de persoane sa ocupe locuri de munca in care ar fi constituit un pericol, de pilda pe langa copii.

In luna aprilie, fostul ministru de interne Charles Clarke anunta ca, intre februarie 1999 si martie 2006, la peste o mie de detinuti straini eliberati din inchisori dupa ce-si ispasisera pedeapsa li s-a pierdut urma fara a fi expulzati. Scandalul a dus la inlocuirea ministrului Clarke.

O alta dezvaluire recenta a aratat ca mai multi imigranti clandestini erau angajati ca oameni de serviciu la serviciul britanic de imigratie (IND). Duminica, Ministerul de Interne a anuntat ca un functionar al serviciului de imigratie a fost suspendat din functie pentru ca i-a propus unei tinere din Zimbabwe ajutorul sau in schimbul unor favoruri sexuale.

Pe de alta parte, peste 230 de cetateni straini identificati de MI5 si Scotland Yard ca suspecti de terorism au primit permisiunea de a ramane in Marea Britanie ca solicitanti de azil, scrie presa britanica.

Registrele Ministerului de Interne arata ca aproape un sfert din cele 963 de persoane arestate in cadrul operatiunilor de combatere a terorismului in Anglia si tara Galilor dupa 11 septembrie au solicitat statut de refugiat, sustinand ca drepturile lor ar fi incalcate daca s-ar intoarce in tarile de origine.

Articol integral Adevarul