Indicele bursei a pierdut 2,21%, iar moneda euro a cistigat ieri 0,0322 lei. Actiunea companiei Petrom a cazut sub 0,5 lei.

Toti cei patru indici bursieri au cunoscut ieri scaderi semnificative. Motivul este dat de retragerile de capital de pe piata, fapt resimtit si in devalorizarea monedei nationale. Euro a fost cotat de BNR la 3,5512 lei, iar dolarul la 2,7841 lei. De asemenea, indicele BET a cazut cu 2,21%, BET-C cu 2,14%, iar BET-FI cu 2,92%.

Dezastrul de pe SIF

Toate cele patru SIF-uri aflate ieri la tranzactionare in ringul bursier au suferit corectii, cea mai mare fiind pe actiunile SIF Moldova, de 5,31%. La SIF Muntenia pierderea a fost de 4,35%, la SIF Transilvania de 3,52%, iar la SIF Banat Crisana de 2,50%.

Au scapat actiunile SIF Oltenia, deoarece nu s-au tranzactionat. Dar corectii vor suferi si aceste actiuni, o data ce vor intra in ringul bursier. Se remarca in schimb cresterea lichiditatii la BVB, cele mai tranzactionate actiuni fiind SIF Moldova, Banca Transilvania, BRD, Impact si SIF Banat Crisana.

„Nu se poate spune ca au cazut numai SIF-urile. A scazut toata piata. Iar din pacate, e greu de spus cind isi va reveni“, ne anunta Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest.

Potrivit Domniei sale, daca aveti de gind sa jucati la bursa, acum este un motiv bun sa investiti. „Daca o persoana doreste sa investeasca pe termen lung de trei-patru ani, acum e de cumparat actiuni din piata. Insa, daca vrea sa investeasca pe termen scurt, atunci mai bine asteapta“, mai spune directorul SSIF Intercapital Invest.

Pierderile din petrol

Se remarca in sens negativ si pierderile suferite de actiunile celor doua companii petroliere Rompetrol Rafinare Constanta si Petrom. Daca la Rompetrol Rafinare rezultatele financiare sint slabe, la Petrom ele sint cu 211% mai mari decit in primul trimestru al anului 2005, asa ca scaderea actiunii are la baza strict plecarea unor investitori.

La finalul sedintei de ieri, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta erau cotate la 0,0770 lei, iar cele de la Petrom la 0,4990 lei.

Articol integral Cotidianul