Foamea de consum a romanilor i-a impins pe multi dintre acestia sa se “arunce” la credite, chiar daca dobanzile mari i-au indatorat peste masura. Situatia a fost imediat speculata de bancherii, care, in goana dupa clienti noi, dupa ce au micsorat peste noapte ratele dobanzilor, au iesit la rampa cu un nou produs - creditul de refinantare.

Acesta ofera posibilitatea de a achita integral un credit mai vechi prin contractarea unui alt imprumut in conditii insa mult mai avantajoase, de la o alta banca sau chiar de la aceeasi banca. Creditul de refinatare are trei avantaje principale.

In primul rand, este singura solutie prin care un client poate micsora nivelul ratelor tinand cont ca in ultimii trei ani dobanzile au scazut cu peste 10 puncte procentuale. Cine a contractat in 2002 un imprumut cu o dobanda de 27% pe an, are astazi posibilitatea de a apela la un credit de refinantare la dobanzi pe care nici nu le visa, de 16-18%.

Chiar daca clientul este obligat sa achite comisionul de rambursare anticipata, la final si sa plateasca inca o serie de comisioane si taxe de acordare a creditului, datorita dobanzilor mult mai mici, economiile realizate sunt substantiale. Un alt aspect la fel de important este legat de ultimele reglementari ale Bancii Nationale, care a limitat gradul de indatorare a solicitantilor.

Daca inainte un singur credit, ceva mai consistent, era suficient sa te apropie de nivelul maxim, prin refinantare, datorita ratelor mult mai mici, gradul de indatorare se micsoreaza iar clientul mai poate solicita si un alt credit. Acest lucru este posibil si datorita faptului ca bancile au extins perioada maxima de rambursare, care ajunge astazi in unele cazuri si la 30 de ani.

In plus, prin schimbarea unui credit in valuta cu unul in lei, acest risc este eliminat mai ales ca dobanzile pentru cele doua monede s-au cam egalizat.

Daca la toate acestea, mai adaugam si faptul ca prin refinantare poti strange mai multe credite intr-unul singur, economisind, pe langa bani, si o multime de drumuri si de timp, este de asteptat ca in scurt timp acest produs sa fie o adevarata mina de aur pentru bancile comerciale.

Articol integral Gandul