La noua colectie de literatura straina a Editurii Humanitas, Raftul Denisei, lansata joi, 18 mai, isi fac debutul sapte titluri: Sarah Hall - Michelangelo Electric, Kurt Vonnegut - Pianul mecanic, Stefan Heym - Relatare despre Regele David, John Fante - Intreaba praful si, din seria de autor Isabel Allende, Zorro, Casa spiritelor si Fiica norocului.

MICHELANGELO ELECTRIC / Sarah Hall

colectia Raftul Denisei

traducere din engleza de Sanda Aronescu

Fiecare tatuaj spune o poveste. Despre cel care il poarta, dar si despre artistul care a ales sa remodeleze corpul uman, devenind el insusi parte a povestii celuilalt. In jurul eroului romanului, supranumit Michelangelo Electric, se tese un patchwork de istorii individuale, intercalate cu harti ale corpului si marcaje ale zonelor erogene.

Cy, orfan de tata, creste in hotelul pentru tuberculosi al mamei sale, invatand sa priveasca spectacolul suferintei. Adolescent, Cy devine ucenicul lui Eliot Riley, personaj bizar si fascinant de la care deprinde arta tatuajului.

In mijlocul lumii nebune din Coney Island, cu aer de carnaval decadent, Cy isi gaseste muza: pe seducatoarea si misterioasa Grace, o artista de circ din Europa de Est, iar povestea lor de dragoste creste pe masura ce Cy ii acopera trupul cu o suta noua ochi de cerneala -- insemnele unui atent observator al lumii launtrice si inconjuratoare.

PIANUL MECANIC / Kurt Vonnegut

colectia Raftul Denisei

traducere din engleza de Sanda Aronescu

Pianul mecanic, primul roman al lui Kurt Vonnegut, construieste o Curte a Miracolelor high-tech, in care criteriul de selectie a indivizilor speciei este I.Q.-ul. In orasul Ilium, New York, numai indivizii supradotati isi permit luxul de a munci; toti ceilalti au fost inlocuiti de masini inteligente.

In acest univers-automaton, patronat de EPICAC, computerul suprem, Paul Proteus este un specimen adaptat -- si adaptabil, dupa cum ne previne chiar numele sau --, un tanar manager cu viitor stralucit in societatea complet automatizata.

Insa nevoia de sens ramane si o dimensiune a postumanitatii, prin urmare eroul lui Vonnegut alege calea cea mai grea: porneste revolutia impotriva masinilor atotstapanitoare. Insa drumul lui este supus imprevizibilului, iar revolta impotriva masinilor se intoarce curand impotriva ei insesi.

colectia Raftul Denisei

traducere din germana de Mihai Isbasescu

"Un conducator trebuie sa aiba un singur scop, puterea, si sa iubeasca un singur om, pe sine insusi" -- iata crezul regelui biblic David, a carui domnie este marcata, dupa marturiile supusilor, de incest, sodomie, tradare si crima.

Reputatul istoric Etan ben Hosaia este chemat la curtea regelui Solomon, unde i se incredinteaza misiunea de a scrie -- pornind de la nenumarate insemnari, zvonuri, jurnale si relatari ale martorilor oculari -- biografia regelui David. Ceea ce se asteapta de la Etan este legitimarea divina a dinastiei regale si, implicit, o apologie a puterii.

Insa cercetarile il pun in fata unei alte realitati: regele David a fost un personaj cinic, insetat de putere -- un tiran. Istoria oficiala vrea ca acesta sa apara ca un rege exemplar: cine va castiga partida -- istoria masluita, sau faptele reale?

INTREABA PRAFUL / John Fante

colectia Raftul Denisei

traducere din engleza si note de Vali Florescu

Fanii lui Holden Caulfield, personajul-cult al lui Salinger, il vor adora pe Arturo Bandini. Ratacind intr-un Los Angeles al tuturor promisiunilor, un oras ca un lung poem marcat de obsesia excesului, Arturo viseaza sa ajunga scriitor si sa umple rafturile bibliotecilor din intreaga lume.

Intre timp, se indragosteste de senzuala si inconstanta Camilla Lopez, o chelnerita mexicana dependenta de marijuana si de o relatie fara speranta cu un bolnav de tuberculoza. Incercand sa supravietuiasca intr-o lume marcata de prejudecati si suficienta, Arturo isi vede, pana la urma, romanul publicat.

Insa din acest moment soarta incepe sa ii joace feste, punand sub semnul intrebarii vocatia si fericirea lui Bandini.

ZORRO / Isabel Allende

colectia Raftul Denisei

seria de autor Isabel Allende

traducere din spaniola de Cornelia Radulescu

Personajul Zorro, alias Diego de la Vega, este probabil cel mai faimos alter ego construit in literatura lumii.

Povestea lui a marcat nenumarate generatii de cititori, iar romanul lui Isabel Allende ne ofera cea mai noua versiune a personajului, surprins inainte de a incepe legenda, ca intr-o misterioasa apocrifa: tanarul Zorro incearca sa-si gaseasca rostul in lume, pe harta schimbatoare a unui continent macinat de conflicte.

De-abia unde romanul lui Isabel Allende se sfarseste, incepe legenda lui Zorro asa cum o stim, legenda care a strabatut deja un secol si trei continente.

FIICA NOROCULUI / Isabel Allende

colectia Raftul Denisei

seria de autor Isabel Allende

traducere din spaniola de Cornelia Radulescu

In California secolului al XIX-lea, febra aurului schimba destinele oamenilor. Calea cautatorului de aur este intotdeauna nebanuita: ajuns la tinta, el descopera ca metalul pretios care ii bantuie imaginatia poate imbraca cele mai surprinzatoare forme.

Viata Elizei Sommers nu pare a sta sub o stea norocoasa: abandonata la nastere si adoptata de o familie engleza atipica, are nesansa de a se indragosti de un barbat pentru care fascinatia aurului e mai puternica decat farmecele ei.

Romanul este o calatorie initiatica pe pamantul tuturor promisiunilor si exceselor, in care cititorul va gasi unul dintre cele mai fascinante portrete feminine din literatura contemporana.

CASA SPIRITELOR / Isabel Allende

colectia Raftul Denisei

seria de autor Isabel Allende

traducere din spaniola de Cornelia Radulescu

Casa spiritelor, romanul de debut al lui Isabel Allende, este o scrisoare de dragoste trimisa de autoare, peste timp si peste lumi, bunicului ei. Astfel s-a nascut saga familiei Trueba, unde ritmurile violente ale unui pamant mitic, ravasit de cutremure si uragane, devin o a doua natura a personajelor.

Clara, o tanara sensibila, cu insusiri paranormale, rupe tacerea autoimpusa timp de noua ani pentru a-si anunta casatoria cu Esteban Trueba, fostul logodnic al surorii ei.

Asa incepe povestea a patru generatii, confundandu-se treptat cu istoria pamantului, care le marcheaza destinele si face ca dragostea sa fie, inainte de toate, un cuptor de alchimist in care sunt topite culturi si ranguri diferite. Casa spiritelor a devenit bestseller international, tradus in peste treizeci de tari.