Analistii imobiliari observa ca potentialii cumparatori nu mai sunt interesati in totalitate de achizitionarea unui apartament intr-o cladire veche.

„Doresc cladiri noi, cu apartamente moderne, finisaje de calitate, echipamente si facilitati moderne. Nu mai sunt nici dispusi sa plateasca preturile ridicate cerute pentru apartamentele vechi“, spune Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International.

In absenta unor proiecte noi, cererea este inca rezolvata de vechile blocuri de locuinte care ofera apartamente mici si neconfortabile, in cladiri nesigure, dotate cu echipamente vechi si uzate, oferite la preturi intr-o continua crestere.

Astazi, cautarea unei locuinte convenabile ca pret, confort si vecinatati este o intreprindere care consuma mult timp. Lipsa de informare si increderea, uneori excesiva, in agentul imobiliar il pot costa mult pe potentialul cumparator.

Spre exemplu, anul trecut, in urma lansarii zvonurilor privind iminenta blocare a pietei apartamentelor, care ar fi fost urmata de o scadere a valorii acestora, multi cumparatori au amanat planurile de achizitie pana la vremuri si preturi mai bune. Intr-adevar, piata a intepenit o vreme, dar si-a reluat apoi cursul obisnuit.

Preturile nu au scazut, dimpotriva, chiar au inregistrat o usoara crestere. Florin Sandru, director al companiei Rasig Group, spune ca de la inceputul anului preturile au crescut in medie cu aproximativ 5%, in unele cazuri mai mult.

Acum, noua gaselnita a pietei imobiliare este promisiunea scaderii preturilor pe motiv ca in Bucuresti incep sa se construiasca noi blocuri de apartamente. Problema este ca, in pofida numeroaselor anunturi facute in acest sens, lucrarile efective nu au inceput pe niciun amplasament din cele anuntate (cu o singura exceptie).

Unde gasim apartamente mai ieftine?

Totusi, vorbind punctual despre anumite cartiere, putem intrezari cateva sperante de ieftinire a apartamentelor, cel mai probabil peste 2-3 ani. Unde sa ne asteptam sa scada pretul apartamentelor?

In primul rand, in zonele in care au inceput sau vor incepe proiecte de noi blocuri de locuinte, adica Drumul Taberei, Militari-Lujerului, Colentina, Basarabiei, Titan, Vacaresti si Carol.

In aceste zone urmeaza sa se construiasca, potrivit datelor Colliers International, aproximativ 11.000 de apartamente adresate clasei medii, patura urbana care a fost neglijata de catre constructorii de locuinte in ultimii 15 ani.

In prezent, cererea de locuinte pentru clasa medie, in principal apartamente, se ridica la circa 25.000-30.000 de unitati locative. Acum, oferta de apartamente „muncitoresti“ e uniformizata, nu se mai fac, ca inainte, diferentieri intre diferite zone din cadrul aceluiasi cartier, sustine Florin Sandru, director Rasig Group.

Cele mai ieftine apartamente (confort I), cu preturi plecand de la 40.000-45.000 de euro, se gasesc in cartiere precum Titan-Balta Alba, Colentina, Rahova, Berceni, Dristor-Vitan. Pretul maxim cerut de proprietari pentru un apartament cu doua camere, confort I, rareori depaseste 60.000 de euro.

Exceptie face zona Dristor-Vitan, unde pretul maxim de afisaj este de 110.000 de euro, fiind vorba de apartamente aflate, de regula, in apropierea Mall Bucuresti.

Mai ieftin? Doar confort II si in zone ocolite in mod normal. Altfel, se pot gasi apartamente cu 24.000-30.000 de euro in zone precum Rahova, Ferentari sau cu 33.000-37.000 de euro in zone precum Giugiului, Teiul Doamnei, Bucurestii Noi sau Resita.

In celelalte cartiere ale Capitalei, pana si rahiticele apartamente confort II sunt listate la preturi incepand cu 40.000 de euro, uneori mai mult, rareori mai putin.

Articol integral in Saptamana Financiara