Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca raportul SRI potrivit caruia gripa aviara a ajuns, din nou, in Romania importata din Ungaria si Slovacia, nu prezinta date care sa arate clar ca noile focare de aviara aparute in urma cu doua saptamani, ar fi izbucnit din cauza unor importuri de pasari din cele doua tari.

"Am auzit ca s-au facut diverse speculatii, potrivit carora virusul ar fi fost importat din Ungaria si Slovacia, de unde s-au facut importuri de carne. Va pot spune ca in acest moment nu exista nici un fel de dovezi care sa ateste ca aceste importuri au fost cele care au generat epidemia de gripa aviara.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, Ministerul Agriculturii, au demarat deja cercetari pentru a stabili elemente de trasabilitate, pentru a vedea care este provenienta gripei", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Serviciul Roman de Informatii scrie, intr-un comunicat, ca virusul H5N1, care a generat epidemia de gripa aviara, in mai, la Crescatoria de pasari din Codlea, provine de la pasari de curte vii aduse din Ungaria si Slovacia. Potrivit SRI, proprietarul crescatoriei ar fi adus virusul in Romania cu pui de curcan infectati de la Firma Aviagen din Babolna.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a spus ca va cere, marti, desecretizarea respectivului raport al SRI.