Serviciul Roman de Informatii a facut publica, marti, o nota privind posibile cauze ale aparitiei recentelor focare de gripa aviara in tara noastra.

Documentul arata ca nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei gripei aviare in urma unor importuri de pasari.

Astfel, documentul SRI scrie ca, avand in vedere faptul ca firmele Patiprod si Drakom Silva din Codlea sunt exploatatii de tip inchis si ca, anterior, in cadrul acestora nu a murit un numar semnificativ de pasari, “nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei focarului in urma unor importuri de pasari”.

Nota SRI arata ca ferma Patiprod din Codlea a fi importat zeci de mii de tone de pui de curca, de o zi, infectati cu virusul gripei aviare care au fost apoi vanduti in toata tara.

Astfel, potrivit documentului, ferma Patiprod din Codlea a achizitionat 41.860 pui de curca (de o zi), de la firma Verba Trans Brasov, care fusesera importati, in 17 ianuarie 2006, de la firma Aviagen Kft. din localitatea Babolna Meszaros (Ungaria).

Tot Patiprod a mai cumparat 8.000 pui de curca in 10 martie si 14.560 in 24 martie de la firma Nadudvar Impex din Oradea (administrator Vass Peter Istvan).

Dupa cateva zile, mai precis intre 23 si 28 aprilie 2006, la Patiprod au murit aproximativ 29 000 pui de curca.

Reprezentantii fermei au luat legatura cu medicul veterinar Iuliu Pop care si-a declinat competenta afirmand ca, „nu se pricepe decat la pui de gaina”. “Ca urmare, reprezentantii firmei au luat legatura cu specialisti de la Agricola International Bacau care le-au recomandat sa „scape” de pui.

Astfel, pana in 28 aprilie 2006, reprezentantii firmei Patiprod au ingropat pasarile intr-o groapa sapata la 300 m in afara perimetrului fermei. Ulterior, reprezentantii Patiprod au justificat moartea celor 29 000 de pui de curca prin suprapopularea halei de crestere si caderea retelei electrice a fermei.

Nota SRI arata ca in 18 mai, specialisti ai DSVSA Brasov au ridicat cinci corpuri ale pasarilor din groapa respectiva care, dupa efectuarea probelor de laborator, s-au dovedit a fi contaminate cu virusul gripei aviare.

Referitor la ferma Drakom-Silva din Codlea, nota scrie arata ca a importat, in 24 martie 2006, de la firma Liaharensky Podnik din localitatea Nitra, Slovacia, 48 500 de pui vii de carne, importul fiind insotit de documente sanitar veterinare potrivit carora „pasarile erau sanatoase”.

“Conform specialistilor brasoveni din domeniul vamal, actele au fost verificate atat la vama de intrare in tara, cat si la Biroul vamal Brasov, care a realizat operatiunile de vamuire propriu-zisa. Transportul pasarilor a fost realizat cu autotirul inmatriculat in Slovacia cu nr. NR 821 DR (declaratie vamala de import nr.19952 pentru valoarea de 47.803 RON)”, scrie documentul.

Ulterior, patronul firmei, Vasile Dardala, a comercializat, fara acte de provenienta, pasari vii catre Acsipro Fagaras, care la randul lui a vandut o parte dintre acestia numitului Constantin Cincu din municipiul Fagaras. Cel din urma a vandut puii achizitionati mai multor familii din localitatile limitrofe municipiului Fagaras.

In perioada 2-12 mai 2006., de la ferma Drakom Silva Codlea au fost transportate la societatea Protan Codlea, specializata in incinerarea cadavrelor animale, circa 200 tone cadavre de pui.

Nota SRI mai precizeaza ca in 18 mai, la Complexul de crestere a pasarilor din localitatea Santimbru, judetul Alba, au murit mai multi pui de pana la 51 de zile, importati din Olanda.

Autoritatile nu stiu, deocamdata, de unde a aparut virusul la ferme de pasari din Romania. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a spus, marti, intr-o conferinta de presa, ca sunt in desfasurare mai multe anchete privind importurile de pasari.

“In momentul de fata nu sunt indicii ca acest virus ar veni din alta parte sau din import, nu avem elemente dar nici nu putem sa infirmam. Organele de cercetare sunt cele care vor spune”.

Directorul ANSV, Gabriel Predoi a respins si el ipoteza ca ar fi fost importate pasari bolnave. El a explicat ca importurile s-au facut in baza legislatiei, adica pe baza unor documente veterinare, certificatele veterinare de import, care sunt certificate oficiale.

De la granita ransportul este dirijat pe baza unui document veterinar de import catre cei care au solicitat importul unde se fac examene specifice, inclusiv pentru gripa aviara. Deci, practic, este imposibil, potrivit lui Predoi, ca in Romania sa fi intrat pasari bolnave care sa fie distribuite apoi, in tara.

Gabriel Predoi a explicat ca perioada de incubatie a virusului este scurta, de pana la 10 zile, deci pasarile de la Codlea ar fi murit in maximum 10 zile daca erau bolnave si nu in peste 30 de zile, asa cum s-a intamplat cu puii importati care au murit la Drakom.

Nota SRI precizeaza ca posinbilitatea aparitiei unor noi focare de gripa aviara in tara noastra “este sustinuta de insuficienta controlului sanitar-veterinar realizat la intrarea in tara a pasarilor, achizitionate pentru popularea fermelor”.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care solicitase desecretizarea raportului SRI privind gripa aviara, a respins, marti, aceasta ipoteza:

“Din punctul nostru de vedere am actionat foarte rapid si am cerut tuturor structurilor sa-si faca datoria, sa ne dea informatii. Organele de ancheta au actionat din prima zi”.

El a explicat ca la Brasov, fermierii respectivi nu au respectat masurile de biosecuritate si virusul a putut intra foarte usor din afara iar unii medici veterinari din zona au fost iresponsabili.