Presedintele AVAS si-a aratat marti coltii prin ultmatumul dat celor peste 50 de mii de agenti economici pe care ii someaza sa-si plateasca datoriiile la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

„Lista rusinii” asa cum a numit-o Razvan Orasanu, presedintele AVAS, contine nume grele ale economiei romanesti printre care BancPost, Alpha Bank, Ion Tiriac Asigurari, Tofan Grup si lista poate continua cu societati la fel de rezonante.

In 2003 AVAS a preluat creantele Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate angajandu-se astfel sa recupereze peste 1000 de miliarde de lei datorati fie de spitale, primarii, diverse Regii Autonome, companii private sau de stat.

„Acesti restantieri se folosesc de ani de zile de banii statului platind dobanda zero. Nu vom arata toleranta. Vom face toate demersutrile pentru a ne recupera banii. Vom face executari siliter si vom bloca conturile” a a firmat Razvan Orasanu.

„Cele 150 de milioane de RON pe care trebuie sa-i recuperam ar fi suficienti pentru asigurarea medicamentelor compensate timp de doua luni la nivelul intregii Romanii” a mai precizat Orasanu intr-o tentativa de impresionare a datornicilor.

Campionul restantelor la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate e de departe CGR Bucuresti cu datorii de peste 18 milioane de dolari, asta dupa ce saptamana trecuta CFR mai incasase o amenda de 7 miluionae RON de la Consiliul Concurentei pentru practici anti-concurentiale.

Termenul limita oferit de AVAS pentru platat datoriilor este de 12 iunie, urmand ca dupa aceasta data sa se porneasca actiuniule de executare silita.

„Statul nu poate sustine sistemul sanitar daca reprezentantii firmelor nu inteleg ca trebuie sa isi plateasca datoriile. De aceea vom apela la toate mijloacele legale pentru a-i sili sa se conformeze pe cei care nu vor sa plateasca de buna voie.” a conchis Orasanu