Desi nu a facut inca un raport final, Comisia de Disciplina a Senatului nu a gasit deocamdata probe concludente care sa ateste ca nepoata senatorului liberal Norica Nicolai a votat in plenul sedintei. Pe de alta parte, procurorii Parchetului instantei supreme cer Senatului sa arate daca acest lucru s-a intamplat cu adevarat.

Dupa o luna de zile, in sfarsit senatorii au avut timp sa studize cazul si sa audieze persoanele implicate in scandalul "nepoatei" senatorului PNL, Norica Nicolai. Marti dimineata, Comisa de Disciplina s-a reunit pentru a dezbate problemele pe ordinea de zi.

Membrii comisiei nu au suflat o vorba despre eventualitatea discutarii cazului colegei lor. Toti au evitat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor, mai mult, presedintele Comisiei a inchis usa in nas acestora, refuzand sa raspunda.

Dupa terminarea sedintei, reprezentantii Comisiei s-au furisat spre biroul presedintelui Comisiei, Eckstein Kovacs Peter, unde avea sa fie audiate Ana Maria Hanes (nepoata senatoarei liberale) si Norica Nicolai. Sedinta s-a tinut cu usile inchise, accesul ziaristilor fiind interzis.

„Discutia din biroul presedintelui nu este destinata publicitatii. E o discutie mai speciala, dupa ce se ia o decizie va fi transparenta totala.”, a explicat Antonie Iorgovan (PSD).

„Pentru ca se analizeaza o chestiune de disciplina... si n-a fost practic o sedinta, a fost o audiere... eee, pe furis... aceasta incapere este una de cotlon?!? A fost fara participarea presei pentru ca asa scrie in Regulament.”, a ironizat presa secretarul comisiei, Valentin Dinescu.

Membrii comisiei au dezbatut cu usile inchise aproximativ doua ore. Atat Norica Nicolai cat si Ana Maria Hanes au fost prezente pentru explicatii si au fost verificate probe video venite de la televiziuni, CNA si de la camerele de supraveghere ale Senatului.

In finalul sedintei, senatorii au concluzionat ca, deocamdata, nu exista probe din care ar rezulta ca "nepoata" Ana Maria Hanes voteaza cu cartela electronica

„Din ceea ce am primit noi de la televiziuni nu arata ca ar fi votat. In momentul de fata noi am constatat ca doamna Norica Nicolai a introdus in sala de sedinte a Senatului o persoana din afara. Pentru asta risca una din sanctiunile prevazute de regulament”, a declarat vicepresedintele comisiei, Serban Nicolae, dupa sedinta.

„E o proba concludenta faptul ca a fost acolo, nu si ca a votat.” considera si Teodor Melescanu (PNL).

Si Norica Nicolai a declarat, dupa audierea comisiei, ca nu s-a gasit dovada unui vot. „Au luat la cunostinta toate imaginile date de televiziuni, au analizat in raport de listingul de vot si de stenograma sedintei si s-a constatat ca nu a existat un vot.”, a spus Nicolai.

Senatorii sustin ca in probele actuale pe care le au la dispozitie nu exista nici o dovada in care sa se vada clar ca nepoata a votat. Pentru introducerea in sala a unei persoane straine senatorul poate fi oarecum sanctionat.

„In regulament se spune ca sedintele Senatului sunt publice, dar nu se spune care sunt limitele acestei libertati si unde se marcheaza caraterul public al sedintelor”, a declarat Valentin Dinescu.

Senatorul Norica Nicolai a spus ca este gata sa-si asume raspunderea pentru faptul ca a introdus o persoana straina in plenul Senatului, dar sustine ca ruda sa nu a votat.

„Mi-am asumat raspunderea pentru introducerea unei persoane straine in sala, acest lucru este precizat in regulament, asa ca inteleg sa suport o sanctiune. Sunt vinovata pentru ca am acceptat ca o persoana din afara sa fie prezenta in sala si, probabil, va trebui sa modificam regulamentul, sa vedem ce persoane straine au dreptul sa intre in sala si in ce conditii.”

Conform listei de vot a sedintei, in locul senatorului Serban Stratila o alta persoana a votat. Stratila era in” pauza de cafea” in momentul cand Ana Maria Hanes ar fi votat. Serban Nicolae a gasit explicatii si la lista de vot a sedintei, declarand ca nu exista dovezi ca nepoata ar fi folosit cartela senatorului.

„Avem si aceasta lista numai ca nu avem nicio sesizare in legatura cu o persoana care sa fi votat in locul lui Serban Stratila. Asta-i o chestiune care il privea pe dansul si putea sa sesizeze ca altcineva a folosit cartela sa de vot.

Am cerut aceasta lista numai ca nu s-a putut face niciun fel de coroborare ca momentul in care doamna in cauza atinge butoanele aparatului de vot era procedura de vot, din contra, rezulta ca atunci cand apasa pe butoane era o procedura de intrare in dezbateri generale.” (n.r. - am lasat necenzurata exprimarea a la Farfuridi a senatorului Nicolae )

Membrii comisiei se vor intalni si saptamana viitoare pentru a trage concluziile finale. Intrebati de ce nu au votat la sedinta de marti, acestia au motivat absenta senatorului Serban Stratila care trebuia audiat. Presedintele comisiei, Eckstein Kovacs a declarat ca s-au primit noi materiale video de la CNA care urmeaza a fi vizonate.

In urma unor plangeri penale formulate de Bogdan Draghici, presedintele Asociatiei Academice de Administratie Publica "Europa" si Florentina Ban, vicepresedinte al "Romanians Worldwide Group", pe numele Noricai Nicolai, al lui Teodor Melescanu, Stratila Cezar Serban si al Anei Maria Hanes exista un dosar penal la Parchetul National.

De aceea, Parchetul instantei supreme a solicitat Senatului sa comunice daca, in sedinta din 26 aprilie 2006, nepoata Noricai Nicolai a votat in locul vreunui senator si daca a fost sesizata Comisia juridica de numiri, disciplina si imunitati.