Astazi am asistat la scaderi de amploare pe piata bursiera romaneasca, scaderi ce au afectat, intr-o masura mult mai mica, si alte piete europene. In plus, volumele au crescut considerabil, mai ales spre finalul sedintei a inceput sa se vanda mai mult.

SIF-urile au debutat bine, la fel ca ieri si tot la fel au scazut in a doua parte a sedintei, mai ales SIF Oltenia care a ajuns la minimul posibil, fara cerere afisata in piata. Valoarea tranzactionata a depasit 49 milioane RON, in crestere continua fata de ultimele zile, conturand si mai bine imaginea unei sedinte cu presiune la vanzare.

Cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie a fost BRD (BRD), cu un rulaj de 7,5 milioane RON. Pe piata acestor titluri au fost iesiri semnificative de capital, cursul a scazut in continuu pana la palierul minim de 15 RON/actiune (-9,6%).

Este una din cele mai mari scaderi din intreaga sedinta, o schimbare brusca de trend, careia i-a antecedat o perioada de stabilizare a cotatiilor deasupra palierului de 17 RON.

Pare inexplicabila scaderea aceasta la BRD, indicatorii de evaluare il plaseaza pe prima pozitie in sectorul sau, astfel ca este foarte posibil sa fie vorba de iesiri insemnate de fonduri care probabil nu intrasera pe celelalte actiuni bancare.

Mult mai dura a fost caderea cursului la Petrom Bucuresti (SNP), accelerata la finalul sedintei. Pe volume din ce in ce mai mari, cursul a coborat brusc pana la 0,4400 RON, minimul zilei, incheind sesiunea la 0,4410 RON/actiune (-11,6%).

In piata se afisau cantitati destul de mari la cumparare, in jurul pragurilor de 0,47 RON sau 0,45 RON, insa erau imediat servite de vanzatori. Dupa caderea de astazi, SNP a ajuns la cotatiile de la finalul anului trecut. In ultima luna cursul inregistreaza o scadere de 18,3%, in timp ce OMV Austria a scazut cumulat cu 30% in aceeasi perioada.

Rompetrol Rafinare (RRC) a fost astazi unul din emitentii cei mai echilibrati, a inchis pe zero, la 0,0770 RON/actiune. E adevarat ca in ultima luna cursul a cumulat o scadere mai mare de 20%, insa astazi RRC nu a fost aproape deloc afectat de scaderile din piata.

La inceput chiar a crescut, pana la 0,0790 RON, insa in a doua jumatate a sedintei s-a apropiat de pragul 0,0750 RON si si-a mai revenit spre final. Volumul a fost la media ultimelor zile, nimic deosebit, ceea ce ofera inca un indiciu, pe langa stabilitatea cursului, asupra faptului ca investitorii de talie mare nu au actionat pe RRC astazi.

SIF-urile au scazut si astazi, repetandu-se in mare scenariul de ieri, insa pe o volatilitate mult mai ridicata. Au fost cresteri inselatoare dupa deschidere, urmate de scaderi mult mai ample. SIF Oltenia (SIF5) a reintrat astazi in piata, dupa aproape o saptamana de absenta. Era firesc sa coboare mai mult decat celelalte, care in aceasta perioada au acumulat deprecieri mai mari de 13%.

Astfel, am asistat astazi la un fenomen mai rar intalnit: un SIF la minimul posibil al zilei si, pentru cateva momente, fara cerere de actiuni afisata in piata. Asa a fost SIF5, la un pret de 2,18 RON/actiune atins chiar inainte de inchidere, pentru ca ultimul transfer sa se faca la 2,19 RON (-14,1%), dupa ce au inceput sa apara cumparatori.

Totodata, SIF5 a fost cel mai tranzactionat titlu, cu un rulaj de peste 11 milioane RON, 22% din total piata.