Consiliul de Ministri al Republicii Franceze a adoptat, marti, proiectul de lege privind ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe.

Decizia pozitiva a Cabinetului francez, marcheaza, astfel, continuarea de catre Franta a procedurilor parlamentare de ratificare a Tratatului de Aderare al Romaniei si Bulgariei, acesta urmand sa fie transmis celor doua camere ale Parlamentului francez, Adunarea Nationala si Senatul.

“Ministerul Afacerilor Externe roman adreseaza multumiri autoritatilor franceze pentru sprijinul acordat pe durata intregului proces de pregatire in vederea aderarii si isi exprima increderea ca procesul de ratificare a Tratatului de Aderare se va definitiva, cat mai curand, cu succes, la nivelul celor doua camere ale legislativului francez.

Decizia Guvernului francez transmite un puternic semnal politic in favoarea sustinerii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007”, se precizeaza in comunicatul de presa al MAE.

Leonard Orban, secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii, a declarat luni in cadrul seminarului Team Europe ca din statele care au mai ramas sa ratifice tratatul, cele mai multe vor face acest lucru pana la raportul din octombrie al Comisiei Europene.

"Din cele opt state membre UE care nu au ratificat inca Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei, cele mai multe vor ratifica acest tratat pana la Raportul Comisiei din toamna, dar vor fi cel putin doua state care vor prefera sa astepte concluziile acestui raport inainte de a ratifica”, a declarat Orban.

Pana la acest moment, tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei a fost ratificat de 17 tari membre UE respectiv Slovenia, Slovacia, Ungaria, Grecia, Estonia, Republica Cipru, Republica Ceha, Spania, Italia, Suedia, Malta, Letonia, Polonia, Lituania, Marea Britanie, Portugalia si Austria.

Cele opt state care nu au ratificat inca acest tratat sunt: Franta, Germania, Finlanda, Belgia, Danemarca, Irlanda, Olanda si Luxemburg.