Romania va incerca sa obtina prezentarea raportului Comisiei Europene din toamna undeva in luna septembrie a acestui an, pentru a ramane suficient timp ca statele care nu au ratificat tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei sa faca acest lucru, astfel ca data aderarii sa fie 1 ianuarie 2007, a declarat marti Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene.

“Incercam sa obtinem o prezentare a Raportului undeva in luna septembrie. Motivul este acela de a ramane suficient timp dupa evaluarile Comisiei Europene pentru ca toate celelalte tari membre care nu au ratificat Tratatul de Aderare poata face acest lucru”, a declarat Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene.

Ministrul a mai precizat ca pentru aceasta trebuie accelerata intreaga activitate si a mentionat ca a stabilit acea “to do list” precum si un program de comunicare saptamanala, lunara si bilunara cu experti din cadrul Comisiei Europene, pentru a creste nivelul de pregatire a Romaniei.

Anca Boagiu a mai spus ca Uniunea Europeana a acordat un mare vot de incredere prin includerea Romaniei in bugetul european 2007-2013 si ca tara noastra va primi in primul an doua miliarde de euro, iar in ultimul an sapte miliarde de euro.

Raportul Comisiei Europene prezentat saptamana trecuta in cadrul Parlamentului European preciza ca, cel mai tarziu la inceputul lunii octombrie, va fi publicat un nou raport care va specifica daca data aderarii Romaniei va ramane 1 ianuarie 2007 sau nu.