Editura Polirom va invita la un maraton de lectura, muzica si imagini cu ocazia lansarii volumului Nascut in URSS de Vasile Ernu, cea mai noua aparitie in colectia „Ego-grafii”. Evenimentul va avea loc vineri, 26 mai, ora 19.00, in Club A din Bucuresti (str. Blanari nr. 14).

Invitati speciali din ex-URSS: Alexandrina Hristov, Pavel Stratan, Planeta Moldova si Mihai Vakulovski. Invitati speciali din ex-Republica Socialista Romania: Andrei Gheorghe, Bogdan Ghiu, Dan Perjovschi si Costi Rogozanu.

Invitati virtuali: Lenin, Ciapaiev, Bulgakov, Trotki, Maiakovski, Nu Pogodi, Ilf si Petrov, Stalin, Ala Pugaciova, Visotki, Brejnev, Buratino, Victor Toi, Hrusciov, Shtirletz, Ariciu in ceata, Gagarin, Akvarium, Gorbaciov, Saharov, Krimatorii si fireste Ostap Bender.

Lansarea va fi urmata de un cocteil sovietic pe muzica celor de la Leningrad, Garik Sukaciov si Amsterdam Klezmer Band.

Intrarea se face pe baza de bilet de Partid, dar sint bineveniti si tovarasii de drum.

„Ceea ce incerc sa fac este un fel de arheologie a vietii de zi cu zi a Uniunii Sovietice, ca o metafora a culturii si civilizatiei sovietice. Este o arheologie subiectiva, personala care vrea sa dea doar contururi, starea de spirit, modul de a gindi si de a vorbi al unei culturi, sa creioneze mentalitatea culturala sovietica.

Aceasta arheologie nu propune o cheie de intelegere, o judecata morala sau valorica, ci doar induce o familiarizare care ne poate ajuta pe toti sa intelegem mai bine ce a fost Uniunea Sovietica si ce inseamna lipsa ei.” (Vasile Ernu)

Vasile Ernu s-a nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi, 1996); master in filosofie (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta + societate. A activat in cadrul Fundatiilor Idea si Tranzit si al Editurii Idea. Actualmente lucreaza in cadrul Editurii Polirom.