Ministrul Justitiei si-a retras marti propunerea ca interceptarea telefoanelor sa treaca de la Serviciul Roman de Informatii la Parchetul General. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dezbatut ieri capitolul din Codul de Procedura Penala privind interceptarea telefoanelor si a altor forme de comunicare.

Capitolul a fost retrimis saptamina trecuta din plen inapoi la comisie, din cauza ca existau pareri impartite cu privire la cine se va ocupa de interceptarea telefoanelor si a comunicatiilor in cazul unor dosare penale: SRI, asa cum se intimpla pina acum, sau direct procurorii, asa cum cere ministrul Macovei. Mai mult, ministrul Justitiei si-a sustinut public proiectul in urma cu o saptamina.

Sprijinita doar de PD

Discutiile din comisie au fost in contradictoriu, doar deputatii PD sustinind amendamentul ministeru-lui. Monica Macovei le-a explicat deputatilor din comisie ca, indiferent cine asculta convorbirile, dosa-rele ajung in final tot la procurori si ar fi de preferat sa se elimine un interme-diar, in acest caz SRI.

In cele din urma, vazind ca are doar sustinerea democratilor, ministrul Monica Macovei a anuntat ca isi retrage amendamentul. Celelalte amendamente care au suscitat de asemenea discutii au trecut. Astfel, ascultarea telefoanelor fara mandat obtinut de la instanta, pentru 24 de ore, s-a prelungit la trei zile, iar perioada de ascultare maxima de 120 de zile s-a prelungit la 180 de zile.

Tariceanu a respins proiectul Macovei

Liberalii s-au opus inca de la inceput amendamen-tului privind ascultarea telefoanelor al ministrului Macovei. Si ieri, inainte de a afla rezultatul votului din comisie, premierul a califi-cat propunerea ministrului Justitiei de infiintare a unei noi structuri de interceptare a telefoanelor drept „de neacceptat“.

„Deja avem un serviciu care a ascultat in trecut si exista indicii ca unele interceptari nu aveau suport legal. Cu alte cuvinte, propunerea lui Macovei trebuie serios analizata, dar, asa cum este prezentata, nu este acceptabila“, a spus Tariceanu.

Adoptarea Codu-lui de Procedura Penala a fost mentionat explicit in Raportul de tara al UE, ca prioritate pe care Romania trebuie sa o indeplineasca. Adoptarea acestuia in Parlament treneaza deja de mai bine de trei luni. In urma cu aproximativ doua saptamini, Monica Macovei acuza Parlamentul ca pune piedici proiectelor importante pentru integrare, referindu-se si la Codul de Procedura Penala.

Razboiul dinaintea Comisiei

Cu o seara inainte de votul din Camera Deputatilor, PNL si PD s-au razboit puternic in sedinta Coalitiei, mai bine de doua ore, pe acest subiect. Surse participante la sedinta sustin ca cei doi lideri ai Aliantei, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, s-au certat „mai rau ca niciodata“.

Liberalii, sustinuti de PC si UDMR, se impotriveau amendamentului formulat de ministrul Monica Macovei, care propunea infiintarea unei noi structuri care sa se ocupe de ascultarea telefoanelor si care sa fie in subordinea directa a Parchetului.

Pe de alta parte, PD a sustinut punctul de vedere al ministrului Justitiei. De aici a pornit un adevarat haos intre membrii Coalitiei. Sursele citate sustin ca Tariceanu i-a acuzat pe democrati ca, desi declara public ca sint dispusi „sa colaboreze“, „ii lucreaza pe sub masa cu tot felul de declaratii“.

Replica lui Emil Boc a venit prompt. El i-a cerut lui Tariceanu sa nu-i „dea lectii de corectitudine“ si i-a adus aminte de atacu-rile la adresa PD si a lui Traian Basescu venite din partea unor fruntasi liberali. Nici UDMR nu s-a tinut departe de conflict.

„Nici voi nu-mi dati sprijin pentru legea minoritatilor. Pina nu rezolvam problema noastra, nu va mai sprijinim nici noi proiectele“, ar fi spus liderul UDMR Marko Bela.

Pozitii contradictorii

La terminarea sedintei, declaratiile liderilor au fost la fel de contradictorii. Presedintele Camerei Depu-tatilor, Bogdan Olteanu, sustinea ca membrii Coali-tiei au ajuns la un punct de vedere comun, unanim acceptat.

„Coalitia considera ca nu este oportuna infiin-tarea unui serviciu de ascul-tare a telefoanelor subordonat Parchetului. S-au discutat mai multe variante. Una dintre ele este de creare a unei structuri indepen-dente care sa lucreze ca prestator de servicii pentru toate celelalte institutii ale statului.

Indiferent ca este vorba de SRI, SIE, Parchet sau alt serviciu“, sustine Bogdan Olteanu.

„Nu ne-am inteles pe nici un subiect astazi. PD a sustinut varianta doamnei ministru Macovei. Deci a ramas ca in tren“, sustinea deputatul UDMR Kelemen Hunor.

Articol integral Cotidianul