Judecatorii dau astfel o mana de ajutor procurorilor DNA ce ancheteaza cazul fostului ministru al integrarii. Familia fostului ministru PSD al Integrarii, Hildegard Puwak, trebuie sa dea inapoi banii primiti din fondurile europene.

Dupa mai bine de un an de judecata, Tribunalul Bucuresti a decis ca doua firme apartinand familiei Puwak sa restituie sumele primite de la Comisia Europeana in cadrul programului „Leonardo da Vinci”.

Judecatorii sectiei comerciale au admis actiunea in pretentii formulata de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) si au obligat firmele MGH Super (apartinand lui Mihai Puwak, fiul fostului ministru) si M&M Consult Invest (societate a sotului fostului demnitar) sa restituie, fiecare, suma de 30.000 de euro, reprezentand subventie

financiara. In plus, paratii au fost obligati si la plata cheltuielilor de judecata, in cuantum de cate 25 de milioane de lei vechi fiecare. Hotararea Tribunalului Bucuresti poate fi contestata la Curtea de Apel.

Prin decizia lor, judecatorii bucuresteni dau o serioasa mana de ajutor si procurorilor anticoruptie, care au in lucru dosarul Puwak. Initial, procurorii PNA care au cercetat-o pe Hildegard Puwak pentru ca ar fi folosit in interes personal 150.000 de euro, in cadrul programului european „Leonardo da Vinci”, au inchis dosarul.

Ulterior, dupa schimbarea conducerii, DNA a decis redeschiderea cazului, cercetarea fostului ministru PSD al Integrarii fiind in plina desfasurare.

Scandalul finantarii din fondurile Phare a unor firme ce apartineau membrilor familiei fostului ministru al Integrarii a izbucnit in anul 2003. Atunci, s-a descoperit ca patru firme ale familiei Puwak au beneficiat de 150.000 de euro din fondurile europene destinate formarii profesionale.

Doua din societati erau pe numele sotului fostei ministre, Iosif Puwak, alte doua apartinand fiului acesteia, Mihai Puwak.

Accesarea fondurilor europene s-a facut prin programul „Leonardo da Vinci”, in conditiile in care Hildegard Puwak era ministru al Integrarii. Scandalul a luat imediat amploare. Comisia Europeana a cerut in mod expres autoritatilor romane nu doar stoparea oricarei plati catre promotorii proiectelor Phare ci chiar obligarea firmelor respective sa ramburseze toti banii primiti.

Totodata, Comisia de la Bruxelles a cerut documentele care au stat la baza proiectelor Phare si au solicitat ca o comisie mixta autohtona sa explice nu doar modul in care au castigat cei din familia Puwak accesul la fondurile de 150.000 de euro, ci si cum au fost folositi banii.

Scandalul s-a soldat cu demisia din functia de ministru a lui Hildegard Puwak, cu deschiderea unui dosar penal la Parchetul Anticoruptie si, de doua zile, cu obligarea de catre instanta a firmelor familiei Puwak la restituirea a 60.000 de euro.