31 ianuarie 1953. Un grup de medici sovietici renumiti, in cap cu Miron Vovsi, medicul personal al lui Stalin, au fost acuzati de complot in scopul otravirii secretarului general si a altor membri marcanti ai conducerii PCUS. Articolul-sentinta din Pravda s-a numit „Spioni si ucigasi viciosi sub masca membrilor colegiului doctorilor”.

Cu putin inainte, in noiembrie 1952, la Praga, una dintre acuzatiile aduse in procesul lui Rudolf Slanski a fost „incercarea de a scurta viata presedintelui Cehoslovaciei cu ajutorul doctorilor atent selectionati din tabara inamica”.

Dupa primul val de arestari de medici in Moscova, s-a mai descoperit un „complot”, in Ucraina, care l-ar fi avut in frunte pe cunoscutul endocrinolog Viktor Kogan-Iasni. Alte arestari.

Cei mai multi dintre cei ridicati mai aveau si defectul ca erau evrei. Imediat dupa moartea lui Stalin, conducerea URSS a recunoscut ca toate invinuirile aduse medicilor fusesera inventate de dictator si de politia lui politica.

19 mai 2006. Presedintele Traian Basescu ii cere directorului SRI, Radu Timofte, sa ancheteze personalul medical implicat in neefectuarea in Romania a operatiei de hernie de disc prezidentiala, pentru ca el, presedintele, ar fi fost „plimbat de la un spital la altul”. Prima reactie a lui Timofte s-ar putea sa-i fie fatala acestuia.

In loc sa-i spuna lui Basescu cam ce-i spunea Beria lui Stalin, adica „Generalissime, noi de mult aveam date in legatura cu leprele astea de doctori, eram oricum cu ochii pe ei”, seful serviciului secret a calificat povestea operatiei nefacute drept „o bulibaseala”.

Or, intentia politico-mediatica a lui Traian Basescu, prin apelul la SRI si nu la organisme de control medical-administrative, cum ar fi fost normal, a fost sa sugereze maselor ca s-a incercat scoaterea din circulatie a jupanului natiei de catre dusmanii in halat alb ai luptei anticoruptie.

Si sa faca uitata „nepatriotica” posibilitate ca dl. presedinte sa fi preferat Viena ca alti romani cu bani. Nu „bulibaseala” asteapta sa auda dl. Basescu, asa ceva gasesti peste tot in Romania, ci „demascarea bandei de doctori-otravitori”.

Dar mai sunt sanse ca SRI sa produca si un astfel de raport avand in vedere modul prompt in care a executat ordinul lui Basescu in cazul gripei aviare din Brasov.

Intrucat evreii au ajuns o raritate in Romania, SRI i-a servit d-lui Basescu o alta delicatesa din meniul Securitatii: bozgorii, boanghenii, liftele lui Attila care ne-ar fi trimis o escadrila de curci cu aviara-n tara.

„Agenturili” straine, despre care zbiera Ceausescu, sunt deshumate si plimbate prin targ cand situatia le scapa autoritatilor de sub control. Desi, dupa propriile declaratii ale directorului si purtatorului de cuvant SRI, serviciul nu are mijloace sa ancheteze in domeniul sanatatii animale, iata ca peste noapte isi descopera competente la ordin.

Acest lucru este oarecum inspaimantator. Tendinta lui Traian Basescu, pe care o identificam cu mai bine de un an in urma ca securism dupa comunism, este sa rezolve totul cu ajutorul serviciilor secrete. Ieri medicii-asasini, azi teroristii aviarei, maine cine stie pe ce sau pe cine ii mai casuna d-lui presedinte.

Si atunci, il cheama pe dl. Timofte si ii ordona: ancheteaza! Si SRI, in loc sa-si decline politicos competenta, se va stradui sa-i „gaseasca” ceva lui X sau Y, ca sa-i faca pe plac d-lui presedinte.

Luni seara, dl. Timofte a declarat la TV, nici mai mult, nici mai putin decat ca n-a putut sa ia legatura cu Tariceanu ca sa-i prezinte raportul cu aviara ungureasca, deoarece premierul era in week-end! Adica, in traducere libera, Tariceanu e un burjui care se relaxeaza cu burta la soare in loc sa munceasca pentru popor, ca presedintele Basescu de pe patul spitalului.

Ce fel de tara e aceea in care seful serviciului secret nu poate sa-l gaseasca pe premierul zisei tari? - e o intrebare la care SRI n-a mai raspuns.

Marea „actiune informativa” a SRI vine colac peste papagal sa incununeze bulibaseala creata de autoritati in criza aviara.

Oamenii sunt tracasati cu carantine pe care nu le inteleg, cate-un politist pazeste cu orele un gugustiuc mort, solutiile dezinfectante se dovedesc a fi in buna masura apa chioara pe care se praduiesc bani frumosi de la stat, Flutur se zbate neconvingator pe toate posturile, multa lume zice ca aviara e o pacaleala pusa la cale sa termine gainile romane.

Or, aviara nu-i o gluma. Ganditi-va ce se va intampla pe acest fond de neincredere si iritare a unei populatii necooperante daca, Doamne fereste, apare un singur caz de gripa aviara la om...