De acum e certitudine: Ion Iliescu nu mai vrea sa-si faca partid. Lansarea Polului Social a avut loc ieri la Romexpo, insa a fost rebotezat „Alternativa de Stinga”. A fost o simpla dezbatere pe teme politice de actualitate. Un fel de tirg expozitional la care au venit sa-si prezinte ideile mai multe figuri ale stingii romanesti. In primul rind Ion Iliescu.

A vorbit, ca de obicei, mult si despre multe: „Sa incurajam dezvoltarea mestesugurilor si artizanatului pentru crearea unor noi locuri de munca”. Iliescu nu a pronuntat, in tot discursul sau de circa 20 de minute, sintagma “polul social”. Mircea Geoana a vorbit insa despre pol, aratind ca este o idee proasta.

Presedintele a spus ca formula de “pol” a fost folosita la alegerile trecute, cind alte formatiuni au utilizat “vehicolul PSD” pentru a intra in Parlament, aluzie la Partidul Conservator. Geoana a propus alte formule, precum “Alternativa de Stinga” (AS).

Atit el cit, si Ion Iliescu au vorbit despre “noua stinga”, un concept pe care insa nu l-au explicat pentru ca si auditoriul sa priceapa ce se doreste de la aceasta intrunire.

„Noua stinga”, mosita de oameni vechi

La discutia despre “noua stinga” au fost prezenti insa toti cei din “vechea stinga” si fideli inraiti ai lui Iliescu: Constantin Bebe Ivanovici, fost prefect de Ilfov, poreclit “Bebe Certificat”, Theodor Brates, fost director al TVR la inceputul anilor ’90, amiralul Cico Dumitrescu, fost consilier la Cotroceni, dar si fostul sef al SPP Gabriel Naghi pe vremea cit Iliescu a fost sef al statului.

Nici Geoana nu s-a lasat mai prejos. Pentru a “pazi” cum se cuvine manifestarea lui Ion Iliescu, liderul PSD a mobilizat tot partidul. A fost prezenta toata echipa de consilieri personali, care au lasat pe mese un document intitulat usor agramat: “O viziune progresista asupra dezvoltari”, cu un singur “i”.

Pe linga consilieri, s-au aflat in sala si Mihai Tanasescu, Ilie Sirbu, Vasile Dincu, Victor Ponta etc.

Nastase s-a asezat linga Pacala

La dezbatere a venit si, supriza, Adrian Nastase, insotit de nelipsita lui consiliera, Anca Alexandrescu. Cu o frizura noua si perciuni taiati in diagonala si asezat linga o persoana pe nume Elena Pacala, Nastase a vorbit in parabole: “Am observat ca metafora principala de azi e legata de caruta.

Osiile carutei au cam putrezit si boii sint afectati de boala vacii nebune”, a spus Nastase, fara sa specifice daca aluziile sale erau la putere sau la PSD. De remarcat ca, dupa discursurile lui Iliescu, Geoana si Nastase, mai multi participanti au parasit sala.

“Au vazut ca nu e vorba despre un nou partid si au plecat acasa”, a spus un lider PSD, parasind expozitia de idei a lui Ion Iliescu. Discutiile despre lansarea Polului au inceput la scurt timp dupa ce Ion Iliescu a pierdut sefia partidului dupa congresul PSD din aprilie 2005.

Articol integral Cotidianul