Sindicatul ameninta ca toti comisarii Garzii se vor retrage din teritoriu pentru un protest de anvergura in fata Ministerului Finantelor.

Daca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, nu va ajunge la un acord de principiu cu sindicalistii de la Garda Financiara in cursul zilei de miercuri, acestia ameninta sa se stringa din toata tara pentru a picheta sediul Ministerului Finantelor, a declarat ieri Sebastian Oprescu, liderul sindicatului din Garda.

El a confirmat faptul ca cea mai mare parte dintre comisari au intrerupt controalele inca de acum sase zile, cind a inceput greva.

„Au mai ramas la lucru citeva persoane din Comisariatul General, in rest in tara nu s-a dus nimeni la control“, a spus Oprescu. El a adaugat ca „azi (ieri - n.r.), ministrul Vladescu se deplaseaza in tara sa discute cu comisarii din teritoriu. Speram sa ne putem intelege si sa ne asezam la masa negocierilor.

In caz contrar trebuie sa va asteptati la venirea tuturor comisarilor Garzii Financiare in Bucuresti“.

Pe 12 mai, salariatii Garzii Financiare au oprit lucrul pentru doua ore, amenintind cu greva generala. Oprescu sustine ca cele 400 de echipe de control ale Garzii Financiare de la nivel national sint foarte putine pentru verificarea a peste 620.000 de agenti economici si a altor citeva sute de mii de persoane fizice autorizate.

O cerere principala a sindicalistilor este plata orelor suplimentare. Salariul mediu net in acest domeniu este de 780 de lei, dar venitul net pe cap de comisar este ceva mai mare, ei beneficiind de stimulente din fondul de amenzi.

Pierderi de 1,1 milioane de euro pe zi

Intr-o declaratie de duminica, seful ANAF, Sebastian Bodu, aprecia ca, desi este de acord cu revendicarile comisarilor Garzii Financiare, nu agreeaza forma de protest aleasa de acestia, respectiv greva generala, care ar aduce statului pierderi zilnice de 1,1 milioane de euro, bani neincasati din amenzi si confiscari sau neconstatati in acte de stabilire a unor prejudicii.

Au pus pistoalele in cui

In tara, situatia era ieri critica. Neoficial, comisarii au vorbit chiar despre actiuni radicale, mergind pina la debarcarea ministrului Vladescu.

Ionel Vanusca, lider sindical al Garzii Dolj, a declarat ca, din cauza ca

le-a fost taiat sporul pentru detinere de armament, comisarii au pus armele in cui. Ei au predat politiei pistoalele din dotare, pe motiv ca sint putini si n-are cine sa le pazeasca la sediu. Ei le ridica numai in caz ca au o actiune periculoasa.

Garda de la Cluj a confirmat ca va face deplasarea spre Bucuresti in caz de nevoie.

Nu se mai scot bonuri fiscale

Mult mai linistiti sint agentii economici, care de la declansarea actiunii Garzii au dat tot mai rar bonuri fiscale cumparatorilor. Comisarii asteaptau ieri intilnirea pe care liderii lor urmau sa o aiba cu premierul Tariceanu, pentru a afla daca vor continua protestele.