Potrivit unui sondaj CURS, femeile il sustin mai tare pe seful statului decit barbatii. 31% au aparat sistemul medical romanesc. Majoritatea romanilor aproba alegerea presedintelui Traian Basescu de a-si opera hernia de disc la Viena, si nu intr-un spital din tara.

Conform “Omnibus” pe luna mai - barometrul de opinie realizat o data la doua luni de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) - 51% dintre cetateni considera ca seful statului a procedat corect preferind conditiile de spitalizare din Austria celor de-acasa, in timp ce doar 31% se manifesta ca aparatori ai sistemului sanitar din Romania.

7% dintre respondentii la chestionarul CURS nu se pronunta asupra chestiunii, in timp ce 11% apreciaza ca Basescu nu a avut de ales, intrarea “la cutit” in tara prezentind riscuri majore pentru sanatatea omului.

De partea tratarii vertebrei prezidentiale in conditii de maxima securitate medicala se situeaza, cu precadere, femeile (54%, fata de numai 48% barbati) si persoanele cu studii medii si superioare (cite 54 de procente, fata de 49% absolventi de scoala generala).

Decizia lui Basescu de a se opera in strainatate a provocat un veritabil scandal national. Intr-un exces de populism, multi dintre ocupantii spatiului mediatic (analisti si “lideri de opinie”) s-au grabit sa-l puna la zid pe seful statului pentru ca, alegind sa se opereze peste hotare, ar submina si bruma de incredere pe care o mai au cetatenii in sistemul medical romanesc.