Impozitul pe proprietate apasa mai tare pe locuintele mici si ieftine decat pe cele mari si scumpe, semnaleaza expertii Societatii Academice Romane.

Romanii vor plati, din 2007, un impozit anual de circa 7 milioane de lei pentru un apartament de doua camere, iar in cazul locuintelor mai mari de 150 de metri patrati, suma de plata va creste cu cate 10 la suta pentru fiecare 100 de metri patrati. Acestea sunt efectele prevederilor noului Cod Fiscal, care urmeaza sa fie aprobat de Guvern in sedinta din aceasta saptamana.

De anul viitor, cota de impozitare pentru locuinte va fi identica pentru toti romanii, de 0,1 la suta din valoarea impozabila a cladirii. In prezent, cota este 0,2 la suta pentru cladirile situate in mediul urban si 0,1 procente pentru cele din mediul rural. Impozitul va fi diferit, in functie si de zona in care este amplasat imobilul, precum si de materialele din care este construita cladirea.

Expertii Societatii Academice Romane (SAR) spun ca, asa cum a fost gandit, impozitul pe proprietate se afla intr-o situatie paradoxala, reusind sa fie in acelasi timp ineficient si inechitabil. “Genereaza mai putini bani decat ar putea sa o faca si apasa mai tare pe proprietatile mici si ieftine decat pe cele mari si scumpe”, a declarat Sorin Ionita, directorul SAR.

El mai spune ca valoarea atribuita imobilelor prin lege a ramas mult in urma preturilor practicate pe piata.

Impozitele pentru locuinte cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati vor fi majorate anul viitor, urmand sa creasca si impozitele pe care populatia le va plati pentru terenuri, potrivit variantei finale a proiectului de modificare a Codului Fiscal.

Chiar daca, aparent, cota de impozitare scade la 0,1 la suta, impozitul datorat pentru proprietati nu se va modifica semnificativ, din cauza dublarii coeficientilor de corectie.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat recent ca se asteapta la critici privind impozitarea proprietatilor, dar ca marirea cotei de impozitare este un lucru obligatoriu. “Nivelul de taxare a proprietatii in Romania nu este deloc impovarator. Din aceste taxe castigam mai putin de 1% din PIB. Exista tari in care ponderea este 3-4% din PIB”, a spus Vladescu.

El a dat ca exemplu un proprietar a carui locuinta valoreaza 100.000 de euro, afirmand ca nu e deloc exagerat sa plateasca o taxa de 1.000 de euro.

Articol integral Gandul