Patru jucatori de pe piata internationala se bat pentru titlurile romanesti. Grupul de presa WAZ, actionar al cotidianului "Romania libera", intentioneaza sa se lanseze si in presa locala, ofertand in acest sens mai multe titluri autohtone. Informmedia, firma cu capital austriac, a achizitionat de curand revista timisoreana "PubliTim".

Un grup din Ungaria, Lapcom Publishing, parte a Daily Mail, tatoneaza presa locala din judetele Timis, Cluj si Bihor. O companie legata de ArboMedia este in negocieri cu mai multe titluri.

Dupa ce anii precedenti a incercat sa cumpere reteaua "Monitorul" si publicatiile locale ale grupului MediaPro, grupul german WAZ a reluat procesul de intrare pe piata locala, avand experienta in acest sens in Germania si, mai aproape, in Bulgaria. Alba Iulia, Zalau, Baia Mare, Bistrita, Sibiu, Mures sunt orase in care WAZ a testat terenul in vederea preluarii unor publicatii locale.

"Adevarul de Cluj" este printre titlurile ofertate. Ilie Calian, presedintele Consiliului de Administratie al Napoca SRL, care editeaza ziarul, a declarat ca Societatea R a vrut sa cumpere compania. "Nu s-a ajuns la niciun rezultat. De fapt, nu prea ne intereseaza oferta lor", a spus Calian, adaugand ca si Lapcom Ungaria a fost interesata de "Adevarul de Cluj".

"Agenda zilei", din Timisoara, a fost de asemenea ofertata de grupul german, dar presedintele Zoltan Kovacs nu s-a aratat interesat sa vanda titlul. Dan Grigore Adamescu, actionar si presedinte al Societatii R, nu a fost de gasit pana la inchiderea editiei.

Un alt grup interesat de piata locala din Ardeal este Lapcom Ungaria, care a inceput, de asemenea, discutii cu editori din zona de vest. Deocamdata compania ungara nu a incheiat niciun contract de cumparare, desi a avansat mai multe oferte in Timisoara, Cluj si Oradea. Lapcom este prezenta in Romania ca actionar, cu 49a, in publicatia "Anunt de la A la Z".

European Media Investment (EMI), care are actionari comuni cu regia de publicitate ArboMedia AG, este de asemenea in negocieri privind preluarea unor publicatii locale din toata tara. "EMI are legaturi de actionariat cu ArboMedia AG, la nivelul companiei germane.

ArboMedia Romania joaca rolul de consultant in aceste procese de ofertare a publicatiilor romanesti", a declarat Serban Ciusca, managing director al regiei de publicitate. ArboMedia are, printre altele, un departament destinat vanzarii de spatii publicitare pentru ziarele locale, reprezentand in prezent aproape 40 de titluri.

Compania care a reusit cele mai multe achizitii este Informmedia. In ultimii ani, firma al carei actionar este austriacul Eugen Russ a achizitionat nu mai putin de opt titluri din zona de vest a tarii si a lansat alte doua. Ultima preluare este ziarul de mica publicitate timisorean "PubliTim".

Andreea Lukic, director de editura pe zona Timisoara al Informmedia, spune ca pozitionarea geografica a fost decisiva in alegerea zonei de vest si ca demersul de cumparare a altor titluri va continua.

Editorii straini au pus ochii pe presa locala

Westdeustche Allgemeine Zeitung (WAZ) este unul dintre cei mai importanti actori pe piata media din Germania. In toata Europa, are 16.000 de angajati, 48 de cotidiene, cu aproximativ 4 milioane de exemplare/zi, si 108 reviste.

In prezent, WAZ are interese editoriale in nu mai putin de noua state europene: Austria, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Serbia, Muntenegru, Macedonia si Romania. Grupul detine un procent de 46,7% din societatea care editeaza "Romania libera" si jumatate din Grupul de Presa Roman, care se ocupa de anunturile publicitare din ziar.

Articol integral Evenimentul Zilei