Liderii confederatiilor sindicale au respins propunerea premierului privind semnarea unui pact social. Principalele revendicari: salariul minim - peste 6 milioane, salariul mediu - 12 milioane, pensia medie - peste 5 milioane. Amabilitatea cu care premierul i-a coplesit pe liderii confederatiilor sindicale de o saptamana incoace n-a dat roade.

Luni seara, sindicalistii au respins propunerea lui Tariceanu de amanare a mitingului de astazi, iar in privinta semnarii unui pact social, au anuntat ca se mai gandesc. Amabilitatea care l-a cuprins brusc pe premier cand s-a convins ca astazi vor iesi mii de oameni pe strazile Capitalei nu poate sa stearga naduful strans de lideri in ultimul an.

„Sunt doua gesturi peste care nu putem sa trecem: premierul a promis ca in februarie se va constitui la Ministerul de Finante o comisie de specialisti care vor fundamenta modul de calcul si ritmul de crestere ale salariului minim pe economie si a mai promis, dupa trei saptamani de greva, ca va rezolva problemele din invatamant.

Comisia de Finante nu s-a intalnit pana azi, iar in invatamant nu s-a schimbat nimic”, a explicat Dumitru Costin, liderul BNS.

Principala cerere a Coalitiei sindicale BNS - Cartel Alfa - CSDR este cresterea salariului minim pe economie la cel putin 180 de euro si corelarea acestuia cu salariul mediu pe economie la nivelul existent in Uniunea Europeana.

Altfel spus, de la 1 ianuarie 2007, salariul minim ar trebui sa depaseasca 6 milioane de lei pe luna, iar salariul mediu, 12 milioane. In Uniunea Europeana, raportul intre salariul minim si cel mediu este de 65%. La noi, in prezent, raportul dintre cele doua este de 35%.

O crestere a raportului la 50% ar insemna de fapt o diminuare a discrepantelor intre cei putini care castiga mult si restul.

Problemele salariale nu ocupa decat primul punct de pe lista de revendicari. Sindicalistii mai cer ca pensia medie sa fie cel putin 45% din salariul mediu pe economie, adica de anul viitor pensia sa salte de la 3.200.000 la 5.400.000 de lei.

Odata cu cresterea pensiei in sistemul public, sindicalistii cer si desfiintarea castelor privilegiate de pensionari: parlamentarii, magistratii, militarii, SRI-istii, SPP -istii si alti asemenea, care nu contribuie in plus, dar primesc ca supliment la pensia comuna intre 60% si 80% din ultimele salarii incasate.

Articol integral Gandul