Deschizi televizorul si dai peste Ponta la B1 TV: "Cer demisia ministrului Flutur!!!". Citesti burtiera 'Misterele gripei aviare' si schimbi canalul. Dai de Turcescu care intreaba o mamaie din sectorul 2: "Aveti doamna manusi de unica folosinta in casa?".

La doi pasi langa el il gasesti pe Tatulici care incearca sa intimideze autoritatile care nu sunt in stare sa gestioneze o criza a gripei aviare. De altfel, daca Antena 3 a scos in evidenta controversele iscate de nota SRI, Realitatea TV a eludat, discret, acest subiect.

Ce se intampla cu presa romana si cu acest subiect "fierbinte"?

De cateva zile mass-media speculeaza un fenomen alarmant precum gripa aviara si il exploateaza la maximum cazand in derizoriu si aratandu-si, ca de fiecare data in astfel de momente, adevarata fata. Se foloseste criza gripei aviare ca varf de lance impotriva autoritatilor, ca unealta politica pentru remanierea Guvernului si pentru aservirea grupurilor de interese.

"Vinovatul este veteriarul-sef al Brasovului, sunt discutii de pe vreamea Conventiei Democratice", spune Grigore Cartianu la emsiunea lui Radu Moraru. Acuzatii peste acuzatii, rapoarte ale Serviciului Roman de Informatii contestate, dezvaluiri despre „grupuri de interese”, carantina cu program - nimic nu iti aminteste de relativa normalitate a unei tari, fie ea si balcanica. Exista sau nu gripa aviara pe teritoriul Romaniei?

Daca nu au reusit sa gestioneze criza temutei gripe, oamenii lui Tariceanu s-au dovedit incontestabili maestri in transformarea ei in instrument de lupta politica.

Antena 3 ni-l arata pe Ion Cristoiu la Sinteza Zilei cu Mihai Gadea gesticuland ca raportul SRI este o facatura si concluzionand ca Romania este o adevarata bomba biologica.

Presa scrisa tine isonul audio-vizualului in editiile de astazi: „Seful SRI, prima victima a aviarei”, scrie www.evz.ro. „Ipoteza SRI ca gripa aviara ar putea proveni din importurile de pasari vii din Ungaria si Slovacia a fost demontata, ieri, pas cu pas. Verdictul venit din afara SRI este clar: «Contaminat in Romania».

Se intampla in cazul unui raport ajuns pe masa presedintelui Basescu. De mentionat ca documentul vizeaza, fara probe, o multinationala cu afaceri in 100 de tari”, subliniaza Evenimentul Zilei, notand ca dezvaluirea incendiara avea sa se dovedeasca o intoxicare: raportul, facut ieri public de SRI, nu dovedeste legatura dintre importuri si virus.

„Diversiunea curca’n lemne”, titreaza Gardianul. Si remarca: „Nota informativa desecretizata ieri de SRI este perfecta din punct de vedere politic.

Ea incrimineaza, chiar daca se limiteaza la taramul ipotezelor, cativa afaceristi verosi din judetul Brasov si doua tari straine, adica autoritatile de la Bucuresti nu au nicio vina pentru aparitia noilor focare de gripa aviara. Totusi, membrii Guvernului au atacat aceasta nota ce le-ar fi putut salva scaunele si imaginea.

Explicatia este simpla: documentul SRI contine date false sau imposibil de demonstrat”.

"La solicitarea presedintelui Basescu, scrie Cotidianul, SRI a intocmit vinerea trecuta un raport in care enunta ca posibila cauza a noii crize aviare importurile pe care firmele din Codlea le-ar fi facut din Ungaria si Slovacia.

Se arata in nota ca, pe 17 ianuarie, firma Pati Prod ar fi cumparat 41.860 de pui de curca de o zi de la firma Verba Trans SRL, care i-ar fi importat de la firma ungureasca Aviagen Kft. In perioada 23-28 aprilie ar fi murit 29.000 dintre ei si, la recomandarea unor specialisti, cadavrele ar fi fost ingropate.

Nota mai mentiona faptul ca, pe 18 mai, DSV SA Brasov ar fi examinat cinci dintre cadavre si ar fi conchis ca puii de curca au murit de gripa aviara."

„Explozia cazurilor de gripa aviara din ultima perioada a ridicat o multime de semne de intrebare celor care incercau sa caute un raspuns clar in bulibaseala guvernamentala: cum a fost posibil ca virusul sa fie raspandit doar din centrul Romaniei, dintr-o singura localitate?”, noteaza Jurnalul National in articolul intitulat „Aviarii politici.

O explicatie ar fi cea din raportul SRI, dar „Calin Popescu Tariceanu mai introduce inca o data nisip in sistem, afirmand ca «SRI nu ofera dovezi in raport». (…) Daca informatiile SRI nu se confirma, va trebui sa existe o explicatie publica din partea lui Radu Timofte”.

Sigurele medii de informare care au facut diferenta, incercand sa prezinte obiectiv si echidistant adevaratul pericol pe care-l reprezinta inamicul insuficient cunoscut, au fost televiziunea publica si Antena 3 (cu unele exceptii, amintite mai sus).

Cele doua posturi tv au prezentat doua documentare realizate de televizinea britanica BBC si de postul francez ARTE, documentare menite sa faca putina lumina in acest caz si sa informeze publicul despre misteriosul H5N1.

Pe site-ul Antenei 3 se gaseste finalul apoteotic al acestor clipe de neuitat: "Mai lipseste sa vedem doar un personaj din „Secretul Mariei” imbolnavindu-se de gripa aviara si putem semna simplu, „Romania”, tabloul halucinant din ultimele zile.

Nici nu stii ce sa faci, sa razi sau sa plangi vazand cati nervi, cata energie se consuma nu in batalia impotriva virusului mortal H5N1, ci in disputele pe acest subiect dintre cei aflati la putere."