AVAS va continua programul de restructurare si de restrangere a activitatii de productie in cazul societatii Tractorul Brasov indiferent de rezultatul negocierilor de privatizare cu Mahindra & Mahindra. Halele dezafectate vor putea fi vandute sau inchiriate, pentru ca banii obtinuti sa fie folositi pentru plata datoriilor si desfasurarea activitatii.

Declaratia apartine presedintelui AVAS, Razvan Orasanu si a fost facuta cu prilejul discutiilor avute cu directorul si liderul de sindicat ai S.C TRACTORUL S.A. Brasov.

De asemenea, vor continua reducerile de personal, urmand ca la Tractorul sa mai lucreze peste 2.000 de salariati. Dupa aplicarea programului de restructurare si plata datoriilor, societatea ar putea fi scoasa din nou la privatizare, daca situatia ei financiara se imbunatateste.

„ Am fost destul de ponderat referitor la modul in care se va finaliza tranzactia pentru TRACTORUL.

Daca aceasta tranzactie va esua, este necesara demararea unui proces de restructurare profunda a societatii si concentrarea activitatii in circa doua grupari de hale, de doua trei hale fiecare, astfel incat tot ce este excedentar sa poata fi valorificat, iar banii reinvestiti in companie.” a afirmat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

Liderul de sindicat, Gheorghe Apostu, si directorul societatii, Titus Serban, au cerut conducerii AVAS solutii si informatii referitoare la trei dintre problemele cu care se confrunta societatea: modul de rambursare a TVA - in valoare de aproximativ 12 miliarde de lei, stadiul privatizarii si masurile ce le va lua AVAS dupa data de 31 mai 2006.

Referitor la rambursarea TVA aferenta lunilor decembrie, ianuarie si februarie, potrivit OUG 26/03.04.2006 pe perioada in care TRACTORUL se va afla in proces de privatizare si in administrare speciala, sumele cuvenite din rambursarea TVA nu vor mai fi folosite pentru plata datoriilor fiscale restante.

Aceste sume vor fi restituite societatii pentru plata drepturilor salariale si a utilitatilor si ii vor permite sa-si onoreze contractele la export, aflate in derulare, a explicat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

In ceea ce priveste stadiul privatizarii cu Mahindra & Mahindra discutiile vor continua pana la data de 31 mai 2006 cand expira termenul de valabilitate a ofertei AVAS.

Razvan Orasanu a aratat ca, pe parcursul procesului de negociere cu Mahindra/Mahindra, AVAS s-a confruntat cu o serie de dificultati cauzate de declaratiile alarmiste ale unor lideri politici si sindicali, care au afectat procesul de privatizare, si cu o pozitie constanta de amenintare cu executarea silita a societatii TRACTORUL din partea unor furnizori de utilitati.

Seful AVAS s-a aratat multumit de managementul de la TRACTORUL, in conditiile in care societatea are in derulare contracte de export pentru 5.000 de tractoare si incearca sa mai semneze un contract, pentru a exporta in Iran inca 2000 de tractoare.