Banca Nationala a Romaniei isi mentine prognozele privind rata inflatiei pentru anul acesta si pentru 2007 dar estimeaza ca din 2008 tinta de inflatie ar putea sa fie in jur de 4 procente.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca in Romania se va mentine o orientare prudenta a politicii monetare astfel incat sa se pastreze in limite rezonabile expansiunea cererii interne, contribuind astfel la sustenabilitatea cresterii economice.

“Spre deosebire de o parte dintre tarile est-europene care au avut nevoie de un consiliu monetar pentru a tempera inflatia, Romania a adoptat o abordare graduala, care a permis mai multa flexibilitate si nu a impovarat excesiv politica fiscala”, a aratat Mugur Isarescu in cadrul seminarului "Inflatia - incotro?", organizat de Finmedia.

”Drept rezultat al acestei politici este faptul ca Romania a mentinut o traiectorie de dezinflatie continua, chiar daca au existat si reveniri care au creat probleme de credibilitate Bancii”, a mai spus guvernatorul BNR.

Banca Nationala a anuntat pentru acest an o tinta de inflatie de 5 la suta, plus/minus un punct procentual, in timp ce in 2007 nivelul estimat este de 4 la suta, plus/minus un punct.

Rata inflatiei a scazut anul trecut la 8,6% de la 9,3% in 2004, dar a fost mai mare decit prognoza BNR, care a avut o tinta de 7,5% cu o variatie de un punct procentual in plus sau in minus.

Pe de alta parte, BNR se pregateste ca in aceasta toamna sa anunte tinta de inflatie pentru anul 2008, numai ca aceasta, in opinia lui Mugur Isarescu depinde pe de o parte de stabilirea unor politici guvernamentale dar si de alti factori, precum presiunile create de miscarea preturilor relative ca si de continuarea expansiunii tuturor componentelor cererii interne.

"In acest moment suntem in negocieri cu Guvernul privind preturile administrate, iar fara un calendar clar, nu putem anunta tinta de inflatie", a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat ca Consiliul de Administratie al bancii centrale analizeaza in ce moment Romania si-ar putea propune o tinta a inflatiei de sub 4 la suta. “Acest lucru s-ar putea intimpla in intervalul 2008-2010, cind s-ar putea sa urmeze o curba a dezinflatiei cu un anumit grad de aplatizare”, a spus Isarescu.

La dezbaterile pe tema inflatiei au participat, alaturi de Mugur Isarescu si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, fostul ministru de finante, Daniel Daianu, presedintele CEC Eugen Radulescu, vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, presedintele Bancpost, Mihai Bogza, economistul sef al ING Bank, Florin Catu.

Moderatorul dezbaterilor a fost redactorul sef al publicatiei ”Piata Financiara”, Florin Petria