Securitate sociala pentru 'capsunari' egala cu a cetatenilor spanioli

de     HotNews.ro
Miercuri, 24 mai 2006, 0:00Romanii plecati legal la munca in Spania vor putea beneficia de drepturile si obligatiile prevazute de legislatia de securitate sociala de pe teritoriul acestui stat, in aceleasi conditii ca si cetatenii spanioli.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege pentru ratificarea Conventiei intre Romania si Spania in domeniul securitatii sociale, semnata la Madrid la 24 ianuarie 2006.

Conventia adoptata de executiv se aplica reciproc, astfel incat cetatenii unuia dintre statele semnatare care lucreaza pe teritoriul celuilalt vor beneficia de conditii de egalitate in tratament cu cetatenii statului unde isi desfasoara activitatea, in ceea ce priveste securitatea sociala.

Prin conventie se prevede acordarea drepturilor de asistenta sociala in caz de boala, maternitate, batranete, deces, accidente de munca, boli profesionale, somaj si alocatia pentru copii. Prevederile se aplica tuturor lucratorilor care au fost sau sunt supusi legislatiei unuia sau ambelor state semnatare.

De asemenea, reglementarile se aplica si urmasilor sau membrilor de familie ai persoanelor care au desfasurat sau desfasoara activitate remunerata pe teritoriul unuia dintre cele doua state, precizeaza comunicatul de presa al guvernului.

Actul normativ stabileste ca, in perioada in care un cetatean roman sau spaniol desfasoara o activitate remunerata in unul dintre cele doua state, aceasta persoana va fi supusa numai legislatiei in domeniu a statului pe teritoriul caruia lucreaza.

In ceea ce priveste pensiile pentru invaliditate, limita de varsta sau urmas, acordarea drepturilor de securitate sociala se va calcula proportional cu perioadele de asigurare realizate conform legislatiei ambelor state. Prestatia va fi calculata de institutiile abilitate ale ambelor state, fiecare conform propriei legislatii.

Dupa determinarea drepturilor, institutia competenta a fiecarei Parti semnatare va recunoaste si va acorda persoanei prestatia cea mai favorabila.

De asemenea, conform actului normativ, cheltuielile cu asistenta medicala acordata de catre unul dintre state in numele celuilalt vor fi rambursate de catre institutia competenta in euro pe baza costurilor reale.

Dupa ratificarea prezentului act normativ, Romania si Spania vor incheia un Aranjament Administrativ pe baza caruia se vor stabili toate procedurile de aplicare a prevederilor Conventiei intre Romania si Spania in domeniul securitatii sociale


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


88 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by