In urmatorii ani, toate cele patru categorii de investitori isi vor majora, in termeni nominali, sumele investite pe piata bursiera, a declarat miercuri, Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In prezent, persoanele fizice rezidente detin cea mai mare pondere in totalul numarului de investitori activi si al sumelor investite la BVB, respectiv 46%.

Directorul general al BVB a mentionat miercuri o serie de evenimente si procese economice care au influentat pozitiv activitatea pietelor financiare din Romania, respectiv privatizarea marilor companii, ritmul de crestere economica, imbunatatirea ratingului de tara, liberalizarea contului de capital, aprecierea monedei nationale, scaderea dobanzilor bancare si a ratei inflatiei.

“Rata inalta a inflatiei a fost inamicul principal al pietei de capital mai ales in perioada de inceput a acestei piete”, a declarat Stere Farmache, la Forumul Financiar Est - European.

Toate acestea au generat in privinta pietei de capital cresterea interesului investitorilor pentru bursa, pe de o parte printre investitorii romani, motivati de cautarea unor randamente superioare celor oferite de depozitele bancare clasice, iar pe de alta parte in randul investitorilor straini, atrasi din ce in ce mai mult de activele romanesti (inclusive cele financiare).

Potrivit directorului general al BVB, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va stimula aceasta crestere a interesului investitorilor pentru ceea ce ofera piata de capital din Romania.

In privinta structurii investitiilor realizate la Bursa la inceputul acestui an, cea mai mare pondere este detinuta de persoanele fizice rezidente, respectiv 46%, in timp ce persoanele juridice nerezidente detin 21%. Persoanele juridice nerezidente detin o pondere de 26% in structura investitiilor.

“In urmatorii ani estimam ca toate cele patru categorii de investitori isi vor majora, in termeni nominali, sumele investite pe piata bursiera, iar in termeni relativi investitorii institutionali rezidenti si investitorii institutionali straini vor avea cele mai ridicate ritmuri de crestere a sumelor investite”

In opinia directorului BVB, sumele investite pe piata bursiera de catre investitorii institutionali rezidenti vor fi stimulate de infiintarea fondurilor de pensii administrate privat si de relansarea pietei fondurilor deschise de investitii, iar interesul investitorilor straini de a investi pe bursa din Romania va fi intensificat ca urmare a integrarii in Uniunea Europeana.