Lungmetrajul lui Catalin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", i-a vrajit pe criticii de film de la festival. In 2004, Catalin Mitulescu castiga la Cannes, cu "Trafic", Palm d’ Or pentru Cel mai bun scurtmetraj.

Doi ani mai tarziu, la acelasi festival, Mitulescu participa cu primul sau lungmetraj la sectiunea "Un certain regard", sectiune castigata anul trecut de Cristi Puiu, cu "Moartea domnului Lazarescu". Filmul a fost prezentat marti, 23 mai, iar reactiile in presa franceza nu au intarziat sa apara.

"Le Figaro", "La Croix", "Le Film Francais" au scris ieri articole despre lungmetrajul de debut al lui Mitulescu.

Wenders si Scorsese, producatorii lui Mitulescu

In 2002, Mitulescu isi prezenta la Cannes scurtmetrajul "17 minute intarziere". Atunci, Martin Scorsese a vazut acest film, i-a placut, a dorit sa se implice intr-un fel sau altul in realizarea viitorului lungmetraj si a facut posibila intalnirea dintre Mitulescu si un alt mare cineast, Wim Wenders.

Prin compania de productie a acestuia din urma, "Reverse Angle", s-a inceput lucrul la "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii". Bugetul filmului s-a ridicat la 1,5 milioane de euro, 15a reprezentand contributia CNC, 15a fonduri Eurimages, restul fiind bani castigati la Festivalul Sundance plus fonduri de la sponsori.

Ceausescu a murit de prastia lui Lalalilu

Eva (Dorotheea Petre) este o adolescenta de 17 ani. Sta impreuna cu parintii si cu fratele ei, de 7 ani, Lalalilu (Timotei Duma), intr-o mahala bucuresteana. Este indragostita de Alexandru, fiul unui securist. Viata ei o ia razna in momentul in care Alexandru sparge din greseala bustul lui Ceausescu aflat pe unul dintre holurile liceu-lui.

Baiatul scapa nepedepsit, in schimb ea este exclusa din Organizatia de Tineret, exmatriculata si mutata intr-un liceu industrial. Aici il cunoaste pe Andrei (Cristian Vararu), fiul unei familii neagreate de regim.

Acesta nu-si imagineaza viata decat in afara Romaniei si, incet-incet, o atrage si pe Eva in lupta lui. Se urca intr-un marfar, care ii duce la Dunare.

Eva se intoarce, dar Andrei reuseste sa ajunga in Italia. Pana sa se intoarca insa Eva, Lalalilu se gandeste ca Ceausescu e cel care i-a luat sora si, dupa doua incercari de sinucidere - mai mult amuzante, decat triste -, baiatul pune la cale impreuna cu prietenii lui un plan de ucidere a lui Ceausescu.

Plecat sa-i recite o poezie dictatorului, Lalalilu se nimereste in plina revolutie - momentele celebre, cu balbele lui Ceausescu. Prietenii lui vad la televizor cum tinteste cu prastia spre tribuna oficiala.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei