Traian Basescu a participat ieri la sedinta de Guvern si i-a pus in brate lui Calin Popescu Tariceanu gainile cu aviara, pe motiv ca ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, n-ar avea destula autoritate scrie Cotidianul iar Gandul pune accent pe lipsa unei legi a carantinei la om.

Evenimentul Zileiconsidera interventia lui Basescu ca pe o alta batalia pe care acesta o caastiga in fata Guvernului lui Tariceanu.

Cotidianul

Calin e trimis sa ia gaina de coarne

Traian Basescu a participat ieri la sedinta de Guvern si i-a pus in brate lui Calin Popescu Tariceanu gainile cu aviara, pe motiv ca ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, n-ar avea destula autoritate. Intre timp, clientela aviarei, constituita asta toamna, se simte din ce in ce mai bine pe bani publici. Unii specialisti pun la indoiala eficienta substantelor dezinfectante. Comisia Europeana da semne de ingrijorare.

Seful statului a fugit ieri din spital la sedinta de Guvern. Basescu a criticat Guvernul, in special doi ministri liberali, pe Nicolaescu si pe Flutur. Insa miza gestului sau pare sa fi fost responsabilizarea directa a premierului Calin Popescu Tariceanu in gestionarea crizei.

Astfel, Basescu i-a cerut premierului „sa preia comanda“ pe motiv ca ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, „nu are suficienta autoritate“. Tariceanu a fost pus practic in fata faptului implinit. Un refuz ar fi fost imposibil, iar citeva ore mai tirziu Ministerul Agriculturii anunta ca premierul Tariceanu a preluat Conducerea comandamentului central antiepizootic.

Cu toate criticile aspre ale sefului statului, premierul Tariceanu n-a dispus nici o demitere, Flutur si Nicolaescu, indicati drept principali vinovati, au ramas

Gandul

Romania nu mai are nici o lege a carantinei la om

In plina isterie aviara, Romania nu mai are nici o lege pe baza careia sa poata fi instituita carantina la om si nici vreun act normativ care sa le permita fortelor de ordine sa faca uz de arma pentru a-i impiedica pe cei prinsi intr-o zona de carantina s-o zbugheasca incotro vad cu ochii.

Practic, daca virusul H5N1 ar suferi maine o mutatie care sa-i permita sa se trasmita de la om la om, tara ar plonja in haos, iar autoritatile nu ar avea nici un mijloc de a interveni legal pentru a preveni raspandirea epidemiei.

Vechea lege 100/1998 privind asistenta de sanatate publica prevedea clar, la articolul 15 litera g, ca Directiile de sanatate publica au „dreptul sa instituie carantina pe raza teritoriului, in cazurile in care se impune o asemenea masura”.

Numai ca ministrul Eugen Nicolaescu, apostolul reformei sistemului sanitar, a uitat sa includa in noua lege 95/2006, pompos botezata “privind reforma in domeniul sanatatii”, vreo prevedere in acest sens.

Asadar, din momentul intrarii in vigoare a noului act normativ, ia “legea carantinei” de unde nu-i, chiar daca oamenii ar cadea pe strada ca mustele.

Carantinele din sectoarele 2 si 4 ale Capitalei, cu oameni tinuti dupa garduri metalice, au fost unele “tip gaina” decise de autoritatile veterinare pe baza ordinelor 98/2006, 87/2006 si 26/2005, pentru a impiedica raspandirea epidemiei printre pasari, cam pe acelasi principiu pe baza caruia vedem oamenii in costume “de cosmonaut” spaland rotile masinilor cu dezinfectant. La om insa, pace buna, nu mai ai pe baza carei legi sa institui carantina.

Eveniumentul zilei

Basescu, in criza aviara

Stupefiat de raportul SRI, presedintele a evadat ieri din spital si a dat un ultimatum premierului si ministrilor: Stopati criza de autoritate!

Traian Basescu a reusit sa intoarca in favoarea sa si criza aviara.

Seful statului a parasit pentru o ora Spitalul Elias, a condus o sedinta de guvern si le-a trasat sarcini ministrilor, indignat de faptul ca "suntem aproape de a 10-a zi de cand s-a declarat al doilea val de gripa aviara si nu stim cauzele".