Adulati de multe generatii de fani dar si huliti si supusi celor mai diverse acuzatii, membrii trupei Led Zeppelin isi ocupa locul meritat in istoria muzicii. Cea mai recenta dovada a fost premiul acordat celor de la Led Zeppelin, in semn de recunoastere meritelor lor ca pionieri ai muzicii rock.

In anul 1968, trei tineri englezi, pe numele lor Robert Plant, John Paul Jones si John Bonham se alaturau deja consacratului Jimmy Page, supravietuitor al faimoasei dar deja defunctei formatii Yardbirds.

Asa lua nastere formatia Led Zeppelin. La inceputul anului 1969 lansau primul album, intitulat simplu: "Led Zeppelin".

In mai putin de un an, cei patru incep sa urce scara spre varful ierarhiei mondiale. Lanseaza in anul 1971 melodia Stairway to Heaven, al carei solo de ghitara a fost recent votat drept cel mai bun din istoria muzicii rock.

Iar intre 1971 si 1975 ajung in varf - atunci sunt considerati de catre numerosi critici drept cea mai buna formatie de muzica rock a lumii.

La inceputul anului 1969 trupa a lansat primul album

Viata formatiei se ispraveste odata cu moartea bateristului John Bonham, in anul 1980. Urmeaza, doi ani mai tarziu, un disc care grupeaza piese din anii anteriori si o serie - tot spectaculoasa - de reuniri ale supravietuitorilor trupei pentru diverse concerte.

Supravietuitorii trupei, alaturi de fata lui John Bonham, s-au reunit acum din nou, de aceasta data la Stockholm, acolo unde au inregistrat acum 27 de ani albumul In through the Out Door.

Motivul? Regele Suediei le-a inmanat Premiul Muzical Polar, in semn de recunoastere pentru activitatea lor. Argumentul a fost recunoasterea importantei contributii aduse de catre Led Zeppelin la promovarea muzicii rock.

Articol complet BBC