Cultele din Romania: Biserica Unitariana

de Marius Vasileanu     Adevarul
Joi, 25 mai 2006, 0:00Una dintre confesiunile izvorate din protestantism este si confesiunea unitariana - specific ardeleana. Aceasta a fost intemeiata de David Francisc (1519-1579) si are cateva aspecte particulare. David Francisc a strabatut un traseu interesant: a fost, in ordine, catolic, lutheran si apoi calvin.

La un moment dat, acesta a realizat ca trebuie sa lupte impotriva trinitarismului, astfel incat a promovat o forma de protestantism radical si mult mai liberal. Caracteristica principala este aceea ca unitarienii nu cred decat in Dumnezeu, nu este acceptata dogma Sf. Treimi.

Pentru ei, Duhul Sfant este doar o forma de manifestare a puterii divinitatii, iar Iisus este fiul lui Dumnezeu la fel cum este oricare dintre oameni...

"Credinta este un dar de la Dumnezeu"
Pentru o mai buna intelegere a confesiunii unitariene am discutat cu Krizbai Bela, preot unitarian in Miercurea Ciuc. Cultul antitrinitarist a fost recunoscut odata cu edictul Dietei de la Turda din 1568. Prin acest edict se decreteaza ca "Incepand de astazi, fiecare om este liber sa-si aleaga religia care doreste pentru ca credinta este un dar de la Dumnezeu".

Fiind antitrinitariani, membrii cultului nu-si fac cruce. Conceptia unui unitarian despre Iisus este cu totul diferita fata de alte confesiuni crestine: Iisus a fost un om deosebit, dar om; parintii sai au fost Iosif si Maria. Asadar, in aceasta confesiune, "Iisus este fiul lui Dumnezeu asa cum suntem toti" - ne spune preotul Krizbai Bela.

Duhul Sfant exista, "este puterea lui Dumnezeu care lucreaza in oameni, iar in unii lucreaza in mod special"...
Chiar daca unitarienii transilvani au pornit-o singuri pe acest drum, ei au astazi corespondenti in SUA, Japonia, India. Aflam si despre o federatie internationala care uneste curentele unitariene existente astazi in lume. In Romania sunt la ora aceasta intre 80.000 si 100.000 de unitarieni, sustine Krizbai Bela.

Traseul istoric al confesiunii dupa actul de infiintare a fost foarte aspru. Pentru inceput, intrucat principii ardeleni au fost, la randul lor, unitarieni, timp de 200 de ani, religia majoritara a fost cea unitariana. Mari biserici, precum Biserica Sf. Mihail din Cluj, au apartinut acestui cult.

Ulterior, motivele politice au generat adevarate prigoane din partea principilor catolici din ultimii 300 de ani. De la 425 de parohii in sec. al XVI-lea, in anul 1700 nu mai erau decat 125. Astazi, cultul unitarian - care are numai credinciosi de limba maghiara - este organizat in cinci protopopiate si are 141 de biserici, 125 de parohii si 32 de filii.

Cultul numara, in prezent, 110 preoti. Organizarea are la baza principiul sinodo-prezbiterian si are in fruntea sa un episcop si doi curatori generali. In cadrul Institutului Teologic Protestant Unic din Cluj exista o sectie unitariana, in plus, cultul mai are doua scoli teologice liceale.

Nu credem in invierea trupeasca, ci intr-una spirituala
L-am intrebat pe preotul Krizbai Bela ce crede despre minunile facute de sfinti si cele facute de Iisus. "Noi tratam destul de sceptic minunile biblice facute de Iisus si incercam sa le explicam rational." Pentru unitarieni, "Biblia nu este o lucrare dumnezeiasca in sensul strict al cuvantului. Incercam sa ne explicam cum au vazut credinciosii de atunci lucrurile".

Unitarienii cauta explicatii rationale pentru evenimentele relatate in scripturi. "Nu credem in invierea trupeasca, ci intr-una spirituala. Iisus a fost un mesager al lui Dumnezeu, si-a indeplinit misiunea si a murit.

Nu vedem motivul pentru care Dumnezeu si-ar fi schimbat propriile legi pentru a-l invia pe Iisus." Cum sunt interpretate atunci relatarile nou-testamentare referitoare la Inviere? "Din punctul nostru de vedere, nu este important ceea ce s-a intamplat dupa inviere, ci ceea ce a fost in timpul vietii lui Iisus".

Cine s-a aratat apostolilor dupa Inviere - intrebam? Preotul Bela ne spune ca acele relatari au fost niste metafore si trebuie sa mai tinem cont si de faptul ca Evangheliile au fost scrise la o anumita distanta in timp.

El mai considera ca ultimele descoperiri, inclusiv cea a "Evangheliei dupa Iuda", nuanteaza perspectiva asupra acelor timpuri si vine in sprijinul credintei unitarienilor. Totusi, exista in cadrul confesiunii si scoli de cateheza pentru copii si tineri...

Ce-i invata unitarienii pe acestia cu privire la evenimentele legate de Inviere? Preotul Bela ne spune ca unitarienii au rezerve fata de traditia orala: "Noi spunem ca Iisus a murit si cu asta s-a terminat". Celelalte intamplari sunt mai degraba inventii... "si azi unii vad diverse lucruri - unii cred, altii nu"...

E foarte greu sa fii unitarian...
"Unii sustin ca nici nu am fi crestini", ne spune preotul Bela. "E foarte greu sa fii unitarian langa alte credinte".

Un alt aspect important este cel legat de "pacatul original". Unitarienii considera ca "noi suntem responsabili pentru propriile noastre pacate - nu credem in pacatul original. Iisus nu s-a sacrificat pentru pacatele noastre. El a murit din motive politice. Iisus a avut o puternica constiinta mesianica; el si-a asumat acest sacrificiu pentru a da nastere unei noi miscari spirituale".

Precum este si la ceilalti protestanti, unitarienii au putine sarbatori: Adventul, Craciunul, Pastele, Rusaliile. Ce mai este atunci Pastele - daca nu cred in Inviere, intrebam? Pentru unitarieni, Pastele "este o sarbatoare a invierii spirituale, adica a ideilor si a preceptelor pe care Iisus le-a propovaduit".

Dar Rusaliile ce sunt? "Rusaliile sunt momentul in care apostolii au realizat misiunea lor" - ne spune Krizbai Bela. "Noi zicem ca a fost o chestiune metaforica acolo. Mesajul este ca aceasta invatatura se adreseaza tuturor limbilor pamantului".

Ca si in alte confesiuni protestante, mai exista o sarbatoare cu aspect laic in ultima duminica a lui septembrie: "Ziua recunostintei" (dedicata roadelor pamantului).

Care sunt "tainele" unitariene? Comuniunea si botezul. Cu specificarea ca actul comuniunii este "o chestiune simbolica" - spune preotul Krizbai Bela. Nota bene: in sensul dat de unitarieni, simbolul este o chestiune pur formala. Acelasi lucru este si botezul care nu are legatura cu pacatul originar, ci "(prin botez) ne afirmam disponibilitatea pentru credinta noastra".

Primul preot unitarian din Bucuresti a fost instalat in 1933 intr-o biserica daramata astazi. Deoarece nu exista niciun alt spatiu, unitarienii bucuresteni (in numar de aproximativ 400) sunt gazduiti astazi pentru serviciile religioase de biserica lutherana de limba germana. Organizatoric, acestia apartin de Miercurea Ciuc.

O religie prin excelenta intelectuala
O teorie particulara au unitarienii cu privire la ceea ce se-ntampla dupa moarte. "Noi credem intr-o forma de existenta spirituala dupa moarte, dar nu si ca exista vreo forma de premiere sau de penitenta." Unitarienii nu cred nici in existenta raiului, nici a iadului. Ce se-ntampla cu cel care a gresit? "Indiferent de comportamentul sau, se intoarce la Dumnezeu".

Cum ramane cu aspectele morale? Unitarienii se straduie sa-i convinga pe cei inclinati spre rau prin mijloace lumesti, laice, si nu religioase. "Este foarte greu sa faci managementul acestor oameni. Nu-i ademenim nici cu raiul, nici cu iadul nu-i speriem - asta este esenta liberalismului nostru. Fiecare om are liberul arbitru, care este cel mai mare dar de la Dumnezeu.

Unitarianismul este o religie prin excelenta intelectuala. Trebuie sa facem tot ce este posibil sa-i ajutam pe cei rai. Nu-i excludem de la taina comuniunii, dimpotriva! Incercam sa ne perfectionam, sa facem cat mai mult bine". Ce este binele - intrebam? "Il avem ca model pe Iisus, care poate fi un exemplu."

Cautam totdeauna explicatiile rationale
In ceea ce priveste minunile hristice ori ale sfintilor, preotul Krizbai Bela considera ca acestea sunt mai degraba forme de autosugestie datorate credintei. "Exista conceptul de minune la dumneavoastra?". "In general, nu. Cautam totdeauna explicatiile rationale. Exista lucruri pe care nu le putem explica inca (rational). Minunile atribuite lui Iisus s-au intamplat doar pana la un punct.

Oamenii acelor timpuri fiind foarte simpli, in momentul mortii lui Iisus, au avut o deceptie foarte mare - de aici si o sumedenie de legende care au urmat, incepand cu invierea."... "Exista totusi loc si de mister?" "Da, Dumnezeu este mister!".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


12427 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  asa da, dar cred ca deranjeaza pe multi si...atentie! nu sunt ungur! (Joi, 25 mai 2006, 13:01)

  agnostic sceptic [anonim]

  un cult religios "cu picioarele pe pamant". sa fie toate credintele religioase asa, poate nu ar mai exista azi intoleranta religioasa. mare lucru sa demitizezi raiul si iadul si toate povestile din religie care nu au fost dovedite (o relatare sau o scriere a unui practicant a unui cult nu poate fi considerata dovada datorita faptului ca nu poate fi impartiala-mai ales in perioada formarii crestinismului) . sa-ti inveti enoriasii ca de fapt dupa moarte dpdv material nu mai exista nimic e o idee foarte greu acceptata de orice fiinta rationala care constientizeaza ca odata si odata va muri.
 • 0 (0 voturi)    
  Credinta rationala? (Vineri, 26 mai 2006, 8:38)

  Pityu [anonim]

  Credinta rationala este un nonsens. Cine crede trebuie sa-si depaseasca ratiunea. Daca nu crezi in minuni, nu crezi in nici un Dumnezeu (sau doar in dumnezeul ateilor).

  Daca totusi dorim sa fim rationali, haideti sa vedem cum e cu Rusaliile. Ce rost mai au daca Hristos a murit ca un om obisnuit? Cum sa mai crezi cele scrise in Faptele apostolilor, daca Noul Testament devine o poveste pentru prostanacii din antichitate?

  Mai mare cinste au musulmanii pentru Iisus Hristos, decat acesti "frati prea mici ai Domnului", pentru care suntem datori sa ne rugam. Doamne lumineaza-ne mintile si ne miluieste!
 • 0 (0 voturi)    
  credinta... (Vineri, 26 mai 2006, 9:18)

  ionic [anonim]

  Raspunsul la cele afirmate mai sus il are tot Biblia:
  26 Si dupa opt zile, ucenicii Lui erau iarasi inauntru, si Toma, impreuna cu ei. Si a venit Iisus, usile fiind incuiate, si a stat in mijloc si a zis: Pace voua!
  27 Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fi necredincios ci credincios.
  28 A raspuns Toma si I-a zis: Domnul meu si Dumnezeul meu!
  29 Iisus I-a zis: Pentru ca M-ai vazut ai crezut. Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut!
  30 Deci si alte multe minuni a facut Iisus inaintea ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta.
  31 Iar acestea s-au scris, ca sa credeti ca Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, si, crezand, sa aveti viata in numele Lui.

  Credinta e un dar....
 • 0 (0 voturi)    
  1519----1579 ati iesit ca ciupercile dupa ploaie (Vineri, 2 iunie 2006, 11:56)

  anti unitarian [anonim]

  "La un moment dat, acesta a realizat ca trebuie sa lupte impotriva trinitarismului, astfel incat a promovat o forma de protestantism radical si mult mai liberal. Caracteristica principala este aceea ca unitarienii nu cred decat in Dumnezeu, nu este acceptata dogma Sf. Treimi.

  Pentru ei, Duhul Sfant este doar o forma de manifestare a puterii divinitatii, iar Iisus este fiul lui Dumnezeu la fel cum este oricare dintre oameni..."citat din articol
  Dar Rusaliile ce sunt? "Rusaliile sunt momentul in care apostolii au realizat misiunea lor" - ne spune Krizbai Bela. "Noi zicem ca a fost o chestiune metaforica acolo. Mesajul este ca aceasta invatatura se adreseaza tuturor limbilor pamantului".
  INTREBARE PTR POPA ACELA CARE PREOT NU I SI NU ARE SUCCESIUNE APOSTOLICA CA ORTODOCSII SI CATOLICIII .
  CE S A INTAMPLAT DUPA 10 ZILE DE LA INALTARE?
  DUHUL SFANT S A POGORAT IN CHIP DE LIMBI DE FOC
  PESTE CEI PRZENTI ....SI MULTA LUME A TRECUT DE LA NECREDINTA LA CREDINTA.IN ACEL MOMENT AU PRIMIT DUHUL SFANT DE LA TATAL.SI A FOST DAT PRIN PUNEREA MAINILOR URMASILOR LOR CARE ERAU VREDNICI SA FIE ARHIEREI.PUTERE CARE DE 2000 SI CEVA DE ANI SE FACE
  LA VOI CE E?UN BALAMUC TOTAL
  IN NUMELE CUI BOTEZATI VOI?
  NU IN NUMELE TATALUI SII AL FIULUI SI AL SF DUH?
  SUNTETI O ALBIE DE PORCI
  VOI SUNTETI ACEI HRISTOSI MINCINOSI DE CARE SE ZICE IN APOCALIPSA
  VOI SI CELELATE CULTE ASA ZISE CRESTINE IMPREUNA CU CELELALTE RELIGII IN FRUNTE CU PREOTII VOSTRI
  CRUCEA E NEBUNIE PTR VOI


  KRIZBAI BELA
  AI SUCCESIUNE APOSTOLICA
  CINE TE A FACUT PREOT?


  DAVID FRANCISC A FOST RENEGAT DE BISERICA CATOLICA SI NU A FOST PREOT SI NU L A PREOTIT NIMENI
  CUM DRACU ATI AJUNS VOI BURICUL PAMNTULUI?

  CE SPUNE MATUITORUL IN NOUL TESTAMENT.."SI IL VOI TRIMITE PE MANGAITORUL[ADICA DUHUL SFANT]"SI CE MAI ZICE CINE CREDE IN MINE CREDE IN TATAL......
  • 0 (0 voturi)    
   unitarian (Marţi, 7 octombrie 2008, 15:40)

   Aak [anonim] i-a raspuns lui anti unitarian

   domnule!
   daca nu pricepeti la ceva, mai bine daca nu ziceti nimica. de ce faceti tensiune degeaba?
   unitarianism este o comunitate ideologica, o religie bine teologizata si respectata de crestini.
   daca nu stiti nimic despre protestantism, atunci sigur ca niciodata nu intelegeti unitarianismul
   noi nu afirmam idei impotriva credintei altora nici nu zicem ca al nostru e unic adevarat si acceptabil

   DECI VA ROG PUTIN RESPECT!
 • 0 (0 voturi)    
  Aiureli...vechi! (1? parte) (Marţi, 6 iunie 2006, 11:43)

  Ovidiu-preot catolic [anonim]

  Recunosc ca dincolo de nume nu stiam nimic despre unitarieni. Am ramas socat sa aflu crezul lor. Pai luteranii si calvinistii sunt "lux" pe langa ei.... Macar cred in Sf.Treime si in Invierea lui Isus... Chiar si rational se poate demonstra ca Apostolii n-au crezut in fantasme si... metafore! Cititi orice buna carte de apologetica si va veti da seama.... Orice alta teorie despre Invierea lui Isus diferita de cea sustinuta de crestini (unitarienii nu pot fi crestini deoarece nu cred in divinitatea lui Hristos si nici in Sf.Treime) este absurda si usor confutabila RATIONAL. Apostolii credeau clar in Invierea REALA CU TRUPUL a lui Hristos: va aduceti aminte de spusele Sf.Pavel ca daca nu exista inviere din morti toata osteneala este inutila, am fi cei mai de deplans oameni! Si nu se referea doar la o inviere "spirituala" (asta ar fi fost usor de acceptat de greci, ptr. care era absurda invierea trupului) ci la una reala, cu trupul! Iar atunci cand spune: "Stiu cui i-am dat crezare" (2 Timotei 1,12). Ce i-a facut oare pe acei oameni fricosi ce stateau incuiati in Ierusalim sa iasa afara si sa predice pe Hristos inviat in care aflam mantuirea?! Doar catva timp inainte Petru il renega pe Isus in fata unor femei... E incredibila transformarea acestor oameni fara explicatia data de Sf.Scriptura si anume ca Duhul Sfant (un "agent" extern deci) i-a schimbat in profunzime si inzestrat cu curaj si lumina propovaduirii.
 • 0 (0 voturi)    
  Aiureli...vechi! (2? parte) (Marţi, 6 iunie 2006, 11:44)

  Ovidiu-preot catolic [anonim]

  (continuare)
  Iar daca nu exista pacatul originar, atunci de unde raul in lume? Sa raspunda! La ce rost Intruparea lui Hristos? Sf. Ioan Spune clar ca Isus a venit sa distruga lucrarile diavolului (1 Ioan 3,8). Ah, itasem, diavolul ptr. ei nu exista...Oooops!
  Eu cred ca intemeietorul unitarienilor si succesorii lui s-au bagat in schema (protestanta) cum ca crestinismul trebuie semplificat (atat de semplificat in cat nu mai ramane nimic!) pana la gat, si atata de rau s-au infundat in chestia asta incat e enorm de greu (imposibil!) sa mai sustii toate aceste doctrine pe care ei le-au dedus... Trebuie investite energii enorme in a "demonta" Sf.Scriptura in halul acesta. E ridicol pur si simplu. E mai usor sa nu crezi in nimic decat sa fi unitarian. A ciopli Biblia in halul asta este complet NERATIONAL.

  Ah... Si daca Isus a fost un simplu om, de ce s-au mai scandalizat atunci de spusele lui evreii? Nu l-au rastignit oare ptr. ca s-a facut pe sine egal cu D-zeu (Ioan 5,18)? Si cand zicea despre sine ca inainte de Avraam el exista deja? (Ioan 8,58). Ah...uitasem, toate sunt metafore.
  Mda...Isus a murit deci doar din cauza unor metafore! Si Apostolii la fel, si toti martirii... Saracutii de ei: au murit toti ptr. niste metafore!

  Oricum, chestiile astea le sustineau in Vest teologii protestanti rationalisti, de genul lui Bultmann. Doar ca au fost depasiti de mult! Nici protestantii nu mai cred in ei, asa ca le spun credinciosilor unitarieni: REFORMATI-VA FRATILOR! MAI MODERNIZATI-VA SI VOI... si incepeti si credeti Evangheliei!
  • 0 (0 voturi)    
   Fii tolerant ca asa iti sta bine. (Luni, 2 octombrie 2017, 20:38)

   Optimistul [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu-preot catolic

   Ce e rau pentru mine poate fi bine pentru tine. Raul si binele sunt notiuni relative. Evolutia e un fenomen care se face sub o presiune ce tine de adaptare. Doar elementele puternice se pot bucura mai mult de starea de bine. In fapt unitarienii isi creaza o relatie cu Dumnezeu in adevarata realitate nu ca, celelalte culte prin prizma imaginatiei. Credintele clasice nu ajuta la nimic. Oamenii credinciosi din aceste confesiuni sunt in fapt niste zombi. Oameni blocati in minte.
 • 0 (0 voturi)    
  oare?- doar o parere... (Joi, 27 iulie 2006, 10:39)

  eu [anonim]

  foarte interesanta si natura umana , credem toti ceva ca asa e rostul....oameni fac pe banda alti oameni sfinti , popi. etc , altii preafericiti devin sfintisori odata cu fisa postului, vorbesc in numele Bosului, oare chiar asa de oi am ajuns toti ? unde e ratiunea ? crede si nu cerceta ? tot crestinismul se bazeaza pe o carte scrisa de OAMENI in scopuri mai mult sau mai putin proprii (remember inchizitia si faptul ca biblia a servit ca pretext pt cruciade -acest crestinism a facut mai multe victime decat nazismul-si mai tarziu la supunerea oarba a maselor de "credinciosi " cu turma ..fiind selectata si modificata de biserica in care credem azi cu totii pentru a ii servi propriilor scopuri foarte "lumesti ") si noi oameni ne credem liberi ....nu suntem , si nu vom fi pana cand nu reusim sa uitam ce ne-a fost bagat pe gat de generatii, si sa judecam singuri , Dumnezeu nu are nevoie de biserica , e in fiecare dintre noi, este personal trebuie doar cautat .
 • 0 (0 voturi)    
  credinta (Miercuri, 27 septembrie 2006, 11:38)

  Mirela [anonim]

  CREDINTA. Eu cred ca la asta se limiteaza orice religie. Si mai presus de orice texte sau carti care exista si oricat de vechi ar fi, credinta e cea care ne ghideaza in viata. Nu cred ca conteaza atat de mult in ce fel o manifesti. Dar SA CREZI. Toate religiile care exista cred in Dumnezeu. Aceasta credinta e mai presus de orice alte necredinte.
  Nu mai conteaza cate treimi sau limbi de foc mai sunt. Credinta in Dumnezeu de ajuta sa ne construim o viata cinstita si frumoasa. Atata timp cat iti construiesti viata si iti educi copiii sa aiba valori morale totul ar trebui sa fie bine. Nu trebuie sa fim fanatici.
  • 0 (0 voturi)    
   Credinţa (Duminică, 17 aprilie 2011, 23:28)

   Valente [anonim] i-a raspuns lui Mirela

   Minunat mod de a gândi! Toţi troglodiţii care, în aceste comentarii, se împroaşcă cu noroi reciproc, în numele credinţei în Dumnezeu, ar trebui să se încline în faţa Mirelei, care le dă clasă tuturor acestor cocoşi impotenţi.
 • 0 (0 voturi)    
  toleranta (Vineri, 10 noiembrie 2006, 16:43)

  tiberiu mindrila [anonim]

  Nu sint de acord cu unele din doctrinele unitarienilor dar asta nu ma face sa-i urasc asa cum o face un "bun crestin ",probabil catolic, care a postat un pic mai sus si care isi da ura pe fata nu numai prin felul de vorbire ci si prin felul in care scrie (cu majuscule ).Probabil daca i s-ar da o pusca l-ar impusca pe bietul preot unitarian Krizbai Bela,are stofa de persecutor.Ii reamintesc acestui "bun crestin" ca in Ardeal nu unitarienii i-au persecutat pe catolici (chiar cind erau majoritari ) ci invers,Catolicii i-au persecutat pe unitarieni si nu numai pe ei de-a lungul secolelor.Nu unitarienii au inaltat ruguri si nici n-au pornit vreo cruciada .Si cind te gindesti ca toate aceste rele au pornit din faptul ca unii nu i-au putut tolera pe altii.(isus a spus sa ne iubim unii pe altii dar majoritatea semenilor nostrii nici macar nu au aceasta caliatate minimala :TOLERANTA.Ce frumos ar fi daca am fi cu totii ingaduitori si i-am respecta fiecaruia convingerile religioase.
  Sfatul meu,daca pot sa-l numesc astfel,ar fi ca fiecare,inainte de a-l judeca pe cel cu care nu este de acord,sa puna mina sa studieze cu atentie acel aspect sau acea doctrina.Nu va fi usor ,dar va va da cu siguranta satisfactie.Si credeti-ma ,s-ar putea sa aveti surpriza sa descoperiti ca lucruri care ptr.dvs.erau batute in cuie si pe care le credeati a fi intr-un anumit fel sa fie de fapt complet diferite .
 • 0 (0 voturi)    
  ... credinciosii...?! (Luni, 25 decembrie 2006, 18:49)

  Joho [anonim]

  Uauu, interesant reportaj, asa mai afli ceva nou, cand nici nu te astepti.

  Dar ce-i cu trupa de dogmatici, care zbiara ca din gura de sarpe?

  Parca l-as vedea pe tribunul-mascarici, care tipa si scuipa prin parlament mai deunazi, vezi doamne, Tismaneanu l-o jignit pe Ceasca si a zdruncinat credinta de o viata...? a comunistilor romani, care probabil, s-au trezit fara suport psohologic.
 • 0 (0 voturi)    
  Unitarienii (Luni, 29 ianuarie 2007, 17:26)

  Berei Istv [anonim]

  Im/i place, si eu sunt unitarian, si e foearte bine, ca cineva ccrie despre noi.
  istv
  • 0 (0 voturi)    
   multumire (Marţi, 7 octombrie 2008, 16:00)

   Aak [anonim] i-a raspuns lui Berei Istv

   meg jo hogy valaki ir. nincs tudomasom meg egy hasonlo cikkrol, irasrol, es nem is csodalkozok a commentekben a felhaborodasrol. meg a protestansoknak is nehez elfogadni, hogy valaki mellettuk meg ilyen elveket vall, mint mi unitariusok

   deci sunt multumit de reportajul, care consta principalele idei ale religiei.. paguba, ca nu prea exista articole informative in mass-media romana.. si o comunitate numeroasa cu care traim impreuna nu stie nimic despre o religie tipic ardeleana
 • 0 (0 voturi)    
  Credintza si rationamentu - Antiteza asimetrica (Joi, 17 mai 2007, 13:19)

  Damage [anonim]

  Mi`am spus punctul de vedere conform caruia imi sustin pozitia.Sper ca nu am jicnit,iar daca am fost pe langa subiect imi cer inca odata scuze. :-)
 • 0 (0 voturi)    
  unitarieni (Vineri, 15 iunie 2007, 10:08)

  liviu [anonim]

  Unitarienii sunt foarte toleranti, asa cum ar trebui sa fie toti crestinii, dar sunt foarte rataciti de Biblie in numele ratiunii.
  Practic nu mai cred in doctrina crestina, care consta in fapte nu in metafore
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Vineri, 5 septembrie 2008, 18:45)

  Unu' de la bloc [anonim]

  Cam târziu am ajuns la reportajul ăsta, şi deşi, fiind unitarian, trebuie să remarc faptul că unele mici detalii sunt greşite, îmi pare bine că am dat de el.
  Sincer să fiu, m-au cam enervat comentariile "bunilor creştini" care par a citi din Biblia lor inspirată că dovada adevărului constă în vehemenţa cu care-ţi poţi vărsa ura asupra celorlalţi. Parcă ar mai fi acolo şi ceva despre iubire... Dar poate mă-nşel. Că doar eu n-am succesiune apostolică :P
 • 0 (0 voturi)    
  important pentru toti (Duminică, 18 iulie 2010, 19:00)

  ion [anonim]

  Ce este un creştin adevărat?
  de Luis Palau

  Cea mai importanta întrebare pe care ţi-o poţi pune –şi la care poţi răspunde- este aceasta: „Sînt sau nu sînt creştin?”

  O învăţătoare de şcoala duminicală a pus urmatoarea întrebare:
  “Copii, de ce credeţi voi că vecinii mei îmi spun că sint creştina?“ Nici unul nu a răspuns.
  Puţin nerăbdătoare,invătătoarea a repetat întrebarea: „Hai, spuneţi baieţi, de ce credeţi voi că-mi spun vecinii creştină?” Din nou,nici un răspuns.
  În cele din urmă,un baieţel timid a ridicat mîna şi a spus: „Probabil spun aşa fiindcă nu vă cunosc!”
  Bunicul meu s-a născut în Scoţia,lîngă Edinburgh.Era prezbiterian, dar avea mai mult interes pentru alcool decît pentru biserică.
  Înainte de a muri, la căpătîiul său în Spitalul Britanic din Buenos Aires, Argentina, am încercat să-l conduc la credinţa în Hristos, dar bunicul a refuzat şi a murit fără a-L cunoaşte pe Isus Hristos.
  Tu poate eşti invăţător la şcoala duminicală.Poate eşti membru într-o biserică bună. Cu toate acestea, tu trebuie să dai un răspuns la întrebarea: „Sint eu un crestin adevarat?” Acesta este motivul pentru care am scris broşura de faţă. Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să inţelegi ceea ce vei citi. Aceste rînduri te pot ajuta să ai certitudinea ca eşti iertat şi că ai ajuns să-L cunosti pe Dumnezeu ca Tatăl care este în ceruri.
  Oamenii au noţiuni foarte ciudate despre ceea ce înseamnă a fi creştin. Iată cîteva dintre acestea:

  A crede în Dumnezeu nu te face creştin
  Sînt mii de oameni care cred în Dumnezeu dar nu sînt creştini. La un cămin de tineret, un tînăr l-a întrebat pe un coleg al său: „Crezi în Dumnezeu?”
  „Desigur”, a răspuns tînărul.
  „Ce înseamnă Dumnezeu pentru tine?” a continuat cel dintîi.
  „Nu ştiu.”
  În Anglia 80% din populaţie crede că există un Dumnezeu, dar cei mai mulţi nu au habar cine este Dumnezeu. Colonelul James Irwin, cunoscut pentru misiunea sa cu Apollo
 • +1 (1 vot)    
  pareri pers. (Marţi, 12 martie 2013, 10:24)

  gaby [anonim]

  In adincul sufletului meu intodeauna am cautat explicatii logice ale actiunilor biblice,am fost convinsa ca invierea este una spirituala nu fizica,iar sfirsitul lumii este trecerea la o alta dimensiune spirituala,este o alta dimensiune psihica,poate gresesc amarnic,dar nu sunt deloc de acord ca preotii sunt persoane sfinte cu capacitati de ati ierta pacatele,iertarea vine numai din interiorul tau cu ajutorul Tatalui ceresc
 • 0 (0 voturi)    
  Einstein/religie (Sâmbătă, 15 februarie 2014, 10:05)

  mirel [anonim]

  Albert Einstein despre religie, Dumnezeu si ce inseamna El pentru oameni

  “Pentru mine, cuvantul «Dumnezeu» nu este nimic mai mult decat expresia si produsul slabiciunii omenesti, Biblia este o colectie de legende onorabile dar primitive, care sunt insa destul de copilaresti. Nicio interpretare, oricat ar fi ea de subtila, nu ar putea sa-mi schimbe parerea despre ea”, spunea Albert Einstein, cu un an inainte sa moara in ultima sa scrisoare numita “Scrisoare despre Dumnezeu”, savantul care a castigat premiul Nobel pentru fizica in 1921.
 • 0 (0 voturi)    
  Unitarianism (Duminică, 7 septembrie 2014, 21:46)

  Gheorghiu Adriana [anonim]

  O singura observatie : nu cred ca "Ovidiu - preot catolic" este catolic, Era elementar sa foloseasca grafia latina si nu pe cea greaca a numelui Mantuitorului. Ar fi bine sa nu ne insusim alte identitati. In rest... Tatal, Fiul si Duhul Sfant cu noi toti!
 • 0 (0 voturi)    
  La toate subiectele dezvoltate pe acest forum (Duminică, 14 decembrie 2014, 12:22)

  Golban Simion [anonim]

  Mă iertați că vă inoportunez în această recenzie pseudo-creștină, că de iubire și toleranță creștină ”mai va”, toate ieșirile dvs. sunt ”normale”, ele vizînd situarea efectivă a individului într-o parte sau alte a tipologiei religioase(oare trebuie să vă amintesc despre existența a cca. 50.000 de secte, culte, biserici, etc., în lume?!). Din întreaga dvs. dizertație, eu constat modul interpretativ ”destul de variat” al conținutului biblic!?. Însă umila mea părere, de care nu sunteți obligați a ține seama, este că vă lipsește ”cultura generală”(vă rog scuzați lipsa de decență) în domeniul religiozității totale(în ansamblul ei), respectiv cunoașterea conținutului unor scrieri(cu mult mai vechi decît Biblia, în întregul ei) precum: Epopeea lui Ghilgameș; Enuma Elis; Cartea Egipteană a Morților și multe alte date și scrieri antice, ca mai apoi să vă raportați la conținutul biblic, și a înțelege ce resorturi au condus la apariția puzderiei de..., așa-zise credințe. A se reține că D-zeu(ca și divinitate supremă!) reprezintă creatorul divin pentru mult mai puțin de jumătatea populației terrei(dintr-o populație de peste 7 mld. indivizi)!. Nu uitați că omul de cînd se naște, manifestă o structură comportamentală bună, că firea lui comportamentală, ulterioară, este influențată de foarte mulți factori(inclusiv religioși) și că răutatea din noi implozează mai rapid decît alte laturi al firi umane, mai ales cînd dă peste o atitudine nonliniară(neconformă cu principiile sale!). Vă salut cu respect!(pentru știința unora care au harul catalogărilor, precizez că am renunțat la credința ortodoxă în urmă cu 10 ani!, și că nu mai fac jocul, murdar de altfel, niciunei secte, cult, religie, etc.!, mă limitez în a studia acest fenomen destul de controversat!)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by