Realizarile de pana acum sunt notabile si chiar daca ratam cu 0,1%, 0,2% sau 0,5% marja tintei de inflatie, acest lucru nu inseamna ca dezinflatia nu va continua, pentru ca sunt doua lucruri care trebuie tratate diferit, a declarat joi, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Isarescu a spus ca e probabil sa nu intram anul acesta in marja de crestere de preturi de +/- 1% in jurul tintei de 5%, dar s-ar putea ca aceasta "cocoasa" sa se duca spre 2007, in functie de ce hotaraste Guvernul cu preturile administrate.

Guvernatorul bancii centrale a explicat, joi, strategia de tintire directa a inflatiei din Romania, precizand ca aceasta nu a avut o abordare clasica ci una mai “light”.

“Principala caracteristica a tintirii directa a inflatiei in Romania a fost o abordare mai “light”, bazata pe Indicele Preturilor de Consum (CPI), o tinta fixa cu o banda de +/- 1%, o stabilire a tintei pe doi ani de zile si o interpretare flexibila a tintei de inflatie, iar anuntarea s-a facut impreuna cu Guvernul”, a declarat Isarescu, la Forumul Financiar Est - European.

Decizia de adoptare a tintirii directe a inflatiei a fost hotarata in strategia economica pe termen mediu elaborata de Guvern in anul 2000 si s-a trecut efectiv la aceasta strategie incepand cu a doua jumatate a lunii august a anului trecut, motivul principal fiind dezinflatia.

“In principiu noi am considerat ca este o strategie valabila pentru o perioda de cativa ani buni si ne ofera suficienta flexibilitate pentru a impaca atat criteriile de convergenta nominala cat si cele reale si sa ne dea timp sa continuam dezinflatia”, a mentionat Isarescu.

Guvernatorul a dezvaluit ca in discutiile cu Fondul Monetar International (FMI), principalele puncte de disonanta au fost cele legate de cresterea masei monetare si de tintirea cursului.

“Incepand cu anul 2003 negocieriele cu FMI, principalul nostru consilier pe probleme monetare, aveau mari probleme cand ajungeam la cresterea masei monetare, care este baza pe care s-o tintim si cum sa o atingem. Un alt aspect era daca puteam de anul trecut sa ne indreptam spre tintirea cursului de schimb”, a precizat Isarescu.

Mugur Isarescu a explicat ca nu a trecut direct la tintirea cursului din motive de risc mult mai mari decat neatingerea tintei inflatiei.

“Poti sa-ti pierzi credibilitatea daca ai anuntat o tinta de inflatie de 8,5% si a iesit 8,6% dar in cazul tintirii cursului de schimb este foarte periculos”, a spus Isarescu.

Acesta a avertizat ca s-ar putea sa avem surpriza ca in acest an sa atingem tinta de inflatie, dar marja de crestere de preturi de +/- 1% sa se duca spre anul 2007.

“Sunt probabilitati mari sa nu intram in marja de crestere de preturi de +/- 1% in jurul tintei de 5%, dar s-ar putea ca aceasta cocoasa sa se duca spre 2007, in functie de ce hotaraste Guvernul cu preturile administrate. Am ajuns sa controlam aproape mai bine preturile libere si sa avem mari probleme la preturile administrate.

Daca Guvernul decide ceva legat de preturile la energie s-ar putea sa avem surpriza sa atingem tinta de inflatie pentru 2006, iar aceasta cocoasa sa se mute spre 2007”, a declarat Isarescu.

BNR a anuntat pentru acest an o tinta de inflatie de 5 la suta, plus/minus un punct procentual, in timp ce in 2007 nivelul estimat este de 4 la suta, plus/minus un punct.

Isarescu a declarat miercuri in cadrul seminarului "Inflatia - incotro?", organizat de Finmedia, ca BNR isi mentine prognozele privind rata inflatiei pentru anul acesta si pentru 2007 dar estimeaza ca din 2008 tinta de inflatie ar putea sa fie tot in jur de 4 procente.

Guvernatorul a mai declarat miercuri ca in present BNR este in negocieri cu Guvernul privind preturile administrate si ca fara un calendar clar, nu va putea anunta tinta de inflatie.