Senatorii sunt nemultumiti ca judecatorii au prea multe drepturi. Parlamentarii au contestat joi privilegiile celor care lucreaza in sistemul justitiei refuzand sa voteze ordonanta de guvern nr. 27/2006 in care sunt incluse aceste beneficii.

Senatorii coalitiei cat si cei ai opozitiei sunt de parere ca magistratii beneficiaza de drepturi salariale si privilegii net superioare fata de cele ale ministrilor sau ale parlamentarilor.

Senatorii au fost indignati indeosebi de articolul 25 al ordonantei de urgenta, care prevede ca magistratii in activitate sau pensionari, precum si rudele pana la gradul doi (sot, sotie si copiii), beneficiaza gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze.

Vicepresedintele Senatului, Radu Berceanu, a dat tonul reactiilor negative fata de aceste privilegii. „Cred ca bunul simt a fost depasit! De ce trebuie sa aiba proteze si medicamente, la banii pe care ii au? Poate ar trebui sa-i plimbam prin parlament, sa-i leganam putin”, a izbucnit Berceanu.

Senatorul PD a propus ca ordonanta de urgenta privind salarizarea si drepturile judecatorilor, procurorilor si magistratilor sa fie retrimisa la comisiile de specialitate in ciuda faptului ca actul normativ are termen limita de adoptare data de 5 iunie 2006.

Propunerea a fost primita cu aplauze de parlamentarii aflati in sala, inclusiv de cei din opozitie.

Si senatorii PSD au impartasit propunerea lui Berceanu. “Sa nu cadem intr-o serie intreaga de favoritisme, care face din dumnealor o categorie de privilegiati, atata vreme cat si membrii familiei trebuie sa aiba gratuit proteze si asa mai departe.”

Totusi, senatorii au omis un lucru esential referitor la aceste privilegii acordate si anume, ca in prezent de ele benficiaza magistratii si nu prezinta o noutatea in ordonanta de guvern actuala. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a amintit colegilor ca prevederile actului normativ se regasesc intr-o lege pe care Parlamentul a votat-o mai demult.

“In ceea ce priveste medicamentele gratuite, compensatiile si sporuririle... Parlamentul a dat o astfel de lege, e promulgata, in vigoare, Guvernul a realuat-o intr-o ordonanta si a mai adus niste completari”, a spus Vacaroiu.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Katalin Kibedi a confirmat informatia data de presedintele Senatului.

„Aceste drepturi pe care magistratii le au sunt incluse intr-o alta lege care la ora actuala este in vigoare.Tot ceea ce s-a spus este un repros, dar il indreptati impotriva noastra. Nu noi am votat acele legi, nu noi le-am propus”, a explicat Kibedi.

Discutiile pe tema ordonantei au durat aproximativ patru ore iar in final senatorii au decis retrimiterea si rediscutarea intregii ordonante la Comisiile de munca si cea juridica ale Camerei. Pana sapatmana viitoare, mai exact marti, membrii comisiei trebuie sa dezbata toate amendametele depuse la actul normativ si apoi sa prezenti in plen raportul final.