Publicarea listei cu cei 50 mii de debitori ai AVAS care au creante fiscale, preluate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, a produs, mai ales in randul societatilor bancare de pe lista, reactii de surprindere si de nemultumire.

Prezent in cadrul unei emisiuni la postul Money Channel, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat ca o parte dintre societatile bancare de pe lista rusinii si-au achitat datoriile, insa AVAS nu si-a actualizat situatiile.

Radu Ghetea a precizat pentru HotNews.ro ca Alpha Bank este una dintre bancile care si-a achitat deja datoriile.

„In afara de Alpha Bank mai exista cateva institutii financiare, in special in zona Aradului, care au platit si pe care totusi AVAs le-a inclus pe aceasta lista”.

Pe de alta parte, reprezentantii Directiei de Comunicare AVAS au declarat pentru HotNews.ro ca lista este cat se poate de actuala si ca nu se pune problema unei erori.

„Incepand cu anul 2004 am tot trimis somatii si pana acum nu s-a virat nici un ban. Daca totusi s-au platit inseamna ca din vina sistemului bancar banii nu au ajuns la noi”.

Intr-un comunicat remis Hotnews.ro de catre AVAS se precizeaza ca institutia „aplica un tratament egal pentru toti debitorii, indiferent de numele lor. Ar fi o premiera ca o institutie a statului, mandatata cu recuperarea creantelor sa isi ceara scuze in fata celor care ii datoreaza bani.”

„De aceea ne exprimam surprinderea ca societati bancare care se regasesc in postura de debitori si care, desi au fost somate, in data de 4 martie 2004, conform prevederilor Legii 557/2003, in loc sa achite debitele sau sa-si fi reglementat pe parcursul ultimilor doi ani situatia impreuna la casele de sanatate cedente, isi manifesta indignarea fata de actiunea AVAS”, se mai arata in comunicat.