Pe deplin convinse ca piata imobiliara este cea mai sigura si profitabila „banca” din Romånia si, implicit, un burete numai bun de stors atunci cind vine vorba de taxe, autoritatile s-au decis sa elimine niscai scutiri de impozit (valabile in cazul tranzactiilor imobiliare), concomitent cu majorarea cotelor de impozitare pentru cladiri si terenuri.

Masurile sint prevazute in proiectul de modificare a Codului Fiscal, valabil pentru anul 2007.

SUSPECTI CA SI-AU FACUT PROPRIILE JOCURI

O scurta trecere in revista a intentiilor guvernantilor privind regimul impozitarii proprietatilor imobiliare si a cistigurilor obtinute in urma tranzactiilor arata clar ca piata de profil va pierde o parte din cirligele cu care, pina acum, reusea sa agate noi investitori. Masurile avute in vedere sint inca in stadiul de proiect, insa surse avizate sustin ca acestea sint ca batute in cuie.

Astfel, scutirea de impozit pe schimbul imobiliar si pe proprietatile aduse ca aport in natura la capitalul social al societatilor comerciale, va fi eliminata incepind cu anul viitor. Parte din jucatorii din piata apreciaza masura ca fiind corecta, deoarece aceaste exceptii de la plata impozitului au fost vazute ca niste portite lesne de folosit de catre speculatorii imobiliari.

Ceea ce nemultumeste insa piata, este momentul in care a fost anuntata aceasta masura. „Cind au facut publice exceptiile de la plata impozitului pe tranzactiile imobiliare, am dat argumente solide ca acestea sint pirghii prin care plata impozitului poate fi usor fentata.

Ma surprinde faptul ca autoritatile s-au incapatinat sa mentina aceasta masura citeva luni, dupa care sa ajunga la ideea ca e mai bine cum am spus noi. Practic, nu s-a irosit deloc acest interval de timp. Pentru unii, a fost chiar un cistig, deoarece au putut sa-si faca propriile jocuri”, ne-a declarat avocatul Gabriel Biris, partener la Biris & Goran.

IMPOZITUL PE LUX RISCA SA CALCE STRIMB

Tot de la anul, Romånia va defila cu un nou impozit pe proprietati: cel pe lux. Taxa cu pricina este frecvent intilnita in tarile membre UE, insa, spre deosebire de noi, este corect aplicata. Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede impozite mai mari pentru locuintele a caror suprafata depaseste 150 de metri patrati.

Autoritatile au stabilit ca, in cazul acestora, valoarea impozabila se va majora cu cite 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia. Privind statisticile oficiale, care indica in cazul Romåniei o suprafata locuibila medie de 34 mp, observa m ca locuim de trei ori mai inghesuiti decit francezii si de numai doua ori fata de vecinii polonezi.

Judecind dupa cifre, esti indreptatit sa asezi locuintele cu suprafete de peste 150 de metri patrati in categoria celor de lux. Insa, una este ca locuinta cu pricina sa gazduiasca cel mult doua persoane, si alta este sa fie in vreun sat uitat de lume si sa fie locuita de vreo 10 persoane.

„Pentru a fi corect aplicat, acest impozit nu trebuie raportat exclusiv la suprafata, ci la numarul de persoane care locuiesc in casa respectiva. Daca normele de aplicare nu vor contine precizari de acest gen, atunci impozitul pe lux devine complet in neregula”, este de parere Biris.

TAXELE LOCALE AU FOST MAJORATE

Vestile proaste nu se opresc aici. Valorile impozabile stabilite de stat au fost majorate cu aproximativ 6%, concomitent cu cresterea nivelurilor coeficientilor de ajustare. Practic, impozitul pe locuinta se determina inmultind suprafata construita cu o valoare impozabila prestabilita (cele din tabel), care difera in functie de facilitatile si dotarile de care dispune.

Totodata, valoarea impozabila se ajusteaza cu un coeficient diferentiat in functie de amplasarea cladirii, indicatorii respectivi referindu- se la rangul localitatii si la cotatia zonei in care este situat imobilul.

Astfel, daca anul acesta, pentru o garsoniera care masoara 30 mp, situata intr-o zona ultracentrala din capitala, s-a platit un impozit de 492.414 lei vechi, in 2007, impozitul va fi de 521.820 lei vechi.

INVESTITORII STRAINI, DESCURAJATI

Daca la persoanele fizice impozitul pe cladiri se calculeaza aplicind o cota de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii, in cazul persoanelor juridice, cota de impozit poate fi cuprinsa intre 0,5 - 2% si stabilita, prin hotarire, de catre consiliul local. In prezent, cota de impozit este cuprinsa intre 0,5 - 1%.

„Proiectul mai arata ca aceasta cota poate fi majorata, de catre consiliul local, cu pina la 50%. Se ajunge astfel la un maximum de 3%, ceea ce inseamna fantastic de mult. Spre exemplu, o cota de 1% reprezinta, in cazul unui investitor care detine o cladire de birouri, chiria incasata pe o luna.

Cu un impozit de 3%, investitorul ajunge sa lucreze, practic, un trimestru intreg pentru autoritatile locale. Acest impozit are toate sansele sa alunge investitorii care urmau sa vina in Romånia”, explica avocatul Gabriel Biris.

BILA ALBA

O masura laudabila tine de faptul ca modul de impozitare a cistigurilor rezultate din tranzactiile imobiliare va fi mentinut si la anul, oficialii renuntind la controversata idee de a introduce un impozit de 2% din valoarea proprietatii tranzact ionate.

Astfel, anul viitor, cistigurile imobiliare obtinute din tranzactiile cu bunuri imobiliare dobindite in urma cu mai putin de trei ani, vor fi impozitate cu 16%. Aceasta nu se aplica insa in cazul tranzact iilor cu cladiri si terenuri mostenite, donate (pina la gradul al doilea de rudenie) sau retrocedate.

BILA NEAGRA

In prezent, pentru cladirile detinute de persoanele fizice impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,2% la valoarea impozabila pentru locuintele din mediul urban, respectiv 0,1% pentru cele din mediul rural. Din 2007, indiferent de rangul localitatii unde este situat imobilul, romånii vor plati aceeasi cota de impozit, adica 0,1% aplicat la valoarea impozabila.

Aparent, masura intra la categoria taxelor ieftinite. Insa, impozitul datorat statului nu se micsoreaza cu nimic, deoarece la calculul birului se aplica o serie de coeficienti de corectie, care, de la anul, se vor dubla cel putin in cazul locuintelor situate in localitati cu ranguri cuprinse intre 0 si III.