Nemultumiti de modul in care autoritatile trateaza piata de capital, un grup de 215 investitori a decis ca vineri 26 mai sa nu efectueze nici o tranzactie la bursele romanesti.

Ei protesteaza public impotriva masurii de delistare a companiilor, facuta de CNVM, fata de unele modificari la Codul Fiscal ca si fata de impunerea unui prag de detinere a 1% din actiunile SIF.

Daca in prezent investitorii bursieri platesc un impozit de 1% pentru castigurile obtinute din vanzarea actiunilor detinute de mai mult de un an de zile si un impozit de 16% pentru cele vandute in mai putin de un an, modificarile Codului Fiscal elimina cota de 1% si generalizeaza impozitul de 16%.

Pe langa aceasta, proiectul mai prevede si o plata anticipata de 5% din valoarea fiecarei tranzactii.

Grupul de investitori bursieri au decis sa boicoteze tranzactiile desfasurate de Bursa de Valori Bucuresti, pe Rasdaq si la Bursa de Marfuri din Sibiu.

“In speranta ca poate CNVM, Guvernul si Parlamentul Romaniei vor constientiza importanta pietei de capital pentru economia Romaniei, noi am decis sa sa declansam o greva de protest in ziua de vineri 26 Mai 2006”, a declarat pentru HotNews.ro Daniel Iancu, unul dintre investitorii nemultumiti.

"Problemele semnalate de noi sunt grave si asteptam participarea multor investitori la protestul nostru. Concluziile le vom trage maine, dupa ce vom vedea volumul tranzactiilor bursiere", a mai spus Iancu.

Acestia au initiat si o petitie publica ce poate fi accesata la www.petitiononline.com/AGF3/petition.html.