Romanii platesc facturi la electricitate umflate de pierderile de pe retea, de ineficienta centralelor invechite, dar si „gratie” Electrica, care cumpara energie la un pret mai mare cu o treime decat firmele private. Corpul de Control al ministrului Economiei a descoperit o serie de nereguli grave privind afacerile cu energie intre companiile statului si cele private.

Astfel, complexurile energetice Rovinari si Turceni au livrat cantitati importante de energie electrica unor firme private, iar acestea au revandut-o catre Electrica. Ministrul Codrut Seres a declarat ca firmele private cumpara de la producatorii de energie la un pret de 95 lei/MWh, iar Electrica cu 136 lei/MWh.

El a cerut sprijinul ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, pentru a descalci itele afacerilor cu energie stat-privat-stat, motiv pentru care s-a ferit sa divulge firmele private care au cumparat energie de la complexurile energetice.

Pe lista „baietilor destepti”, care castiga din astfel de afaceri miliarde de lei vechi, sunt: Romelectro, Grivco, Ennet Grup, Imobiliar Construct, Gevco Cluj si Electrocont.

Surse din cadrul companiilor din subordinea Ministerului Economiei ne-au declarat ca „astazi, 26 mai, conducerea complexurilor energetice Rovinari si Turceni renegociaza contractele incheiate cu cele 6 companii, urmand sa se renunte la cantitatile de energie pe care acestea le dau Electrica, la preturi mult mai mari decat le achizitioneaza de la cele doua complexuri”.

„Cel mai indicat ar fi fost sa se rezilieze toate contractele incheiate de CE Rovinari si CE Turceni cu societatile private, insa acest lucru nu este posibil. Ce se poate repara: Electrica va achizitiona energie electrica direct de la complexurile energetice”, sustin aceleasi surse.

Citeste articolul complet in Gandul