Expeditia echipei nationale de fotbal in SUA tinde sa se transforme intr-o farsa si se indeparteaza tot mai mult de scopul initial, acela al unui rodaj complet in perspectiva preliminariilor pentru EURO 2008.

Cand a acceptat programul propus de organizatori, conducerea FRF a uitat, pentru 500.000 de dolari (suma intrata deja in conturile de la „Casa Fotbalului”), faptul ca Romania are de aparat povestea frumoasa de-acum 12 ani, pe pamant american.

Fotbalistii lui Victor Piturca sunt, in primul rand, epuizati fizic. Infirmeria este plina dupa jocul de debut, iar motivatia lipseste cu desavarsire. Sleita de puteri si pusa sa joace la comanda, prima noastra reprezentativa numai fotbal n-a practicat in primul meci, pe care l-a pierdut, scor 0-2 in fata Uruguayului. Mai mult, nici semnele de redresare nu se intrevad.

Trupa lui Piti se pregateste sa intre iarasi in lupta maine-dimineata, de la ora 4.00 (n.r. - ora Romaniei).

Tricolorii nici nu si-au oblojit bine ranile provocate de sud-americani si sunt obligati sa dispute al doilea „amical” din turneu, impotriva Irlandei de Nord, urmand ca, la nici 24 de ore dupa aceea, sa intre din nou pe gazon, de aceasta data contra Columbiei! Ambele meciuri se vor disputa pe stadionul „Soldier Field” din Chicago.

Recuperare in avion!

Delegatia tricolora a lasat in urma o Californie insorita si se afla de doua zile la Chicago, unde ploua non-stop. Imediat dupa partida cu Uruguay, echipa a plecat din Los Angeles, astfel ca singura sansa pentru jucatori a fost sa faca recuperarea pe drum! Calatoria, care a durat patru ore, n-a fost lipsita de peripetii.

Avionul a decolat spre Illinois cu aproximativ o ora intarziere fata de programul initial. Orarul a fost perturbat de traficul infernal inregistrat in aceste zile in California, din cauza organizarii celei mai mari manifestari din SUA, manifestare la care au luat parte peste 700.000 de invitati.

Ajunsi in Chicago, jucatorii s-au dus tinta la hotelul „Wyndham”, situat chiar in centru, au mancat, si apoi s-au odihnit. Victor Piturca a continuat sa faca pe durul cu elevii sai. El le-a transmis acestora ca nu accepta lamentari si le-a tinut partea celor care-l platesc, sefii FRF.

„Nu concep sa-mi spuneti ca sunteti obositi! Un profesionist joaca si atunci cand este trezit din somn”, le-a pus in vedere tehnicianul. La randul lor, fotbalistii vad totul ca pe o gluma proasta, neintelegand de ce sunt tratati ca niste simple geamantane si chinuiti pentru o cauza care nu le apartine. Impotriva nord-irlandezilor, Piturca va folosi rezervele din meciul cu Uruguay.

I-au si infometat?

„Am negociat la sange cu organizatorii. Am facut un contract-beton. Avem cele mai bune hoteluri, iar transportul se face cu avionul, in conditii exceptionale”, anunta la Bucuresti, cu surle si trambite, Catalin Dancu, avocatul federatiei.

La locul faptei, lucrurile n-au mers ca pe roate. In California, tricolorii au facut cunostinta si cu luxul Americii, dar s-au lovit si de situatii greu de imaginat chiar si pentru Romania.

Cazati la hotelul „Marina del Rey - Marriott”, jucatorii au fost pusi in fata unui caz cu care s-au mai lovit, probabil, doar in motelurile din tara, pe perioada junioratului: n-au beneficiat de apa calda la dusuri! Mai mult, cei de la respectivul hotel ar fi uitat sa le puna masa! Astfel, in prima zi a sejurului in SUA, fotbalistii au sarit fara sa vrea, se pare, peste cina! Mai

mult, tot la stabilimentul amintit, cotat la trei stele, s-a spart o teava care a inundat parterul.

Nu concep sa-mi spuneti ca sunteti obositi! Un profesionist joaca si atunci cand este trezit din somn.

Victor Piturca, selectionerul echipei nationale

Piturca ar fi vrut la Ritz, cu 100 de dolari pe noapte!

Deranjul a fost declansat de infatuatul Victor Piturca. Initial, delegatia tricolora isi stabilise cartierul general la hotelul „Angeleno”, cotat la trei stele si jumatate.

Piturca s-a impotrivit si a schimbat tot programul. „N-am auzit de acest hotel! Nu vom sta acolo”, a sarit ca ars Piti, care n-a dorit sa ia in seama argumentele suplimentare, printre care si acela ca, de cateva luni, „Angeleno” si-a schimbat numele, in trecut chemandu-se „Holliday Inn” (denumirea unui lant renumit de hoteluri).

„Echipa a fost mutata de la „Angeleno” la ordinul domnului Piturca. In prima zi, la hotelul in care s-au dus si unde ar fi trebuit sa stea uruguayenii, jucatorii nostri n-au avut apa calda timp de patru ore. Primaria a intrerupt alimentarea cu apa calda in zona, iar cei care ar fi trebuit sa asigure alte surse de apa n-au facut-o.

Le-am zis celor de la nationala Romaniei sa vina la hotelul nostru, urmand sa beneficieze si de o reducere de pret, dar s-a impotrivit domnul Piturca. S-ar fi platit 136 de dolari de fiecare jucator pe noapte, pe cand la „Marina del Rey”, o camera costa 260 de dolari pe noapte.

Eu stiam ca una dintre nationalele de la acest turneu va trage, pana la urma, la noi. Daca n-ar fi fost Romania, ar fi fost Uruguayul... Asa s-a si intamplat. A venit Uruguayul, dar eu as fi preferat sa vina tricolorii”, ne-a declarat romanca Alina Wade, manager la hotelul „Angeleno”.

Citeste articolul complet in EVZ