In vremuri indepartate, Regele Minos cerea tribut atenienilor tineri si fecioare. Ii inchidea in labirintul in care traia Minotaurul, o creatura terifianta, pe jumatate om, pe jumatate taur, si oricine incerca sa scape era devorat de bestie.

Potrivit unor teorii, legenda Minotaurului era interpretarea data de atenienii lipsiti de informatii razboaielor minoice, tinerii fiind de fapt inrolati in armatele regelui lor. Morala ar fi ca opacitatea puterii, din reflex sau din incapacitatea de a oferi explicatii clare asupra unor situatii, fertilizeaza terenul pentru teoriile conspirationiste.

Cel de-al doilea val de gripa aviara s-a declansat de acum doua saptamani, timp in care focarele s-au extins exponential, iar autoritatile s-au limitat in a lua masuri de securizare, nu si in a explica romanilor cauzele si dimensiunea crizei.

Pana miercuri nu a existat un comandament interdisciplinar, un creier al operatiunilor, fapt care a produs un vid de autoritate, implicit de informatii, si a permis lansarea in spatiul public a tot felul de zvonuri, fatale in situatii de criza. Zvonurile au perfidia de a lua forma adevarului, de a fi receptate, diseminate si asumate ca atare.

Intrebarea de ieri a Realitatii TV: "Considerati ca are vreun suport teoria conform careia criza gripei aviare este un scenariu extern menit sa transforme Romania intr-o mare importatoare de carne de pui?". Scenariul evocat nu exista inainte ca postul sa-l formuleze si sa-l puna in circulatie.

El s-a nascut ca urmare a raportului SRI, potrivit caruia sursa zero a epizootiei ar fi importurile de pui din Ungaria, Slovacia si Olanda, chiar daca serviciul nu a pronuntat aceasta concluzie, nu a oferit probe, iar presa l-a invalidat.

Acest scenariu face apel la subconstientul colectiv, la infinita noastra capacitate de a ne autovictimiza, resusciteaza stereotipiile istorice, mentalitatea romanilor de cetate asediata.

Studiile privind obiceiurile de consum arata ca suspiciunea privind siguranta unui aliment nu priveste doar anumite marci, iar analizele dupa primul val de gripa aviara confirma: romanii nu au preferat carnea din import, au renuntat sa manance pui. De asemenea, dupa ce focarele de boala vacii nebune au fost inchise, europenii au reinceput sa cumpere carne de vaca.

Cel de-al doilea scenariu pus in circulatie este ca gripa aviara nu exista, ca premeditat se face o confuzie intre H5 si pseudopesta aviara, pentru ca, pe fondul panicii, sa creasca achizitia de Tamiflu, produs de firma Roche, la care este actionar si secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld.

Fictiunea nu este autohtona, ci internationala si face parte din categoria miturilor antiamericanismului si antiglobalismului.

Cat despre conspiratiile inumane ale producatorilor de medicamente, acestea au fost subiect de carti si de filme, cu audienta si succes de casa, cel mai bun exemplu fiind "The Constant Gardner", tradus la noi "Prietenie absoluta".

Impotriva acestei teorii depun marturie cercetarile tuturor celorlalte companii si ale statelor pentru descoperirea unui vaccin eficient impotriva gripei aviare, unele dintre ele aflate aproape de finalizare.

In loc de concluzie o alta istorie, a Imparatului Nero, despre care Tacitus scrie ca a fost impins spre moarte de mesaje inselatoare si de zvonuri, si nu de forta armelor.