Guvernul ucrainean si-a dat ieri oficial demisia, dar va ramine in functie pina la formarea noii coalitii, in termen de 15 zile.

„Am onoarea sa anunt, in fata Radei Supreme, demisia guvernului“, a declarat ieri la sesiunea inaugurala a parlamentului ucrainean premierul in exercitiu, Iuri Ehanurov. El va ramine insa in functie pina la formarea noii coalitii, cu toate ca in luna ianuarie parlamentul a votat o motiune de cenzura, in baza careia guvernul ar fi trebuit demis.

Ehanurov si-ar permanentiza interimatul si in noua coalitie de guvernare, cu toate ca rezultatul alegerilor din aprilie indreptateste partidul fostului premier Iulia Timosenko sa propuna seful de guvern. Dar presedintele Viktor Iuscenko nu este de acord cu revenirea Iuliei Timosenko drept premier, dupa ce a demis-o din aceasta functie in septembrie 2005.

Amenintari cu comunistii

Iulia Timosenko a renuntat miercuri la pretentia de a fi premier, la o zi dupa ce premierul Ehanurov a sugerat ca ar prefera o mare coalitie impreuna cu fostii comunisti. Intr-o comisie parlamentara preliminara, partidul prezidential Ucraina Noastra a votat la fel cu partidul ex-comunist de opozitie condus de fostul contracandidat al lui Iuscenko, Ianukovici.

Semnalul a fost clar adresat Iuliei Timosenko, premierul sugerind ca formatiunea de opozitie ar fi de preferat in interiorul coalitiei decit in afara ei: „Va fi foarte greu de lucrat in noul parlament in situatia cind cei 186 de deputati ai Partidului Regiunilor vor vota intotdeauna impotriva“.

Iulia Timosenko i-a acuzat pe fostii comunisti ca incearca sa-i mituiasca pe parlamentarii sai: „In ultimele doua saptamini, reprezentantii Partidului Regiunilor au oferit mite de la 1,5 milioane de dolari la 10 milioane de dolari parlamentarilor nostri care l-ar vota pe Ianukovici ca viitor premier“, relateaza Interfax

Termen de 15 zile

Iulia Timosenko a declarat ieri, impreuna cu negociatorul partidului Ucraina Noastra, ca un acord de coalitie va fi semnat in urmatoarele 15 zile. Ea a semnat deja un protocol de alianta cu Partidul Socialist, formatiune proocidentala care are 33 de mandate in parlamentul ucrainean.

Parlamentul are ca sarcina imediata stabilirea unei coalitii parlamentare in termen de 30 de zile, care sa poata conveni asupra unei echipe guvernamentale, in maximum 60 de zile. In caz contrar, presedintele poate dizolva parlamentul si cere organizarea de noi alegeri anticipate.

Prerogativele parlamentului au fost extinse printr-o reforma constitutionala intrata in vigoare la inceputul acestui an, care le ofera deputatilor dreptul de a numi majoritatea membrilor guvernului.

Citeste articolul complet in Cotidianul