Gestionarea deficitara a gripei aviare risca sa arunce in faliment crescatorii romani de pasari. Victime colaterale ale sistemului de supraveghere al autoritatilor - care, in loc sa-si asume responsabilitati si sa ia masuri drastice, dau vina pe migratia pasarilor - fermele avicole se confrunta si cu concurenta neloiala a importurilor.

Desi producatorii se feresc, deocamdata, sa avanseze cifre privind valoarea pierderilor, ei vorbesc despre scaderea cu 80% a vanzarilor. Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari, spune ca de-abia acum membrii asociatiei incep sa evalueze pierderile. Acestea au fost de 1.800 miliarde ROL la primul val al gripei.

"Pierderile vor fi acum mult mai mari, nu mai vindem aproape nimic. Avem costuri mai mari cu stocarea, facem taierile la varste mai mari", explica Van.

Daca la precedentul val de gripa nu au fost pierderi aproape deloc la oua, acum si acest sector a resimtit scaderi. Desi exista posibilitatea despagubirilor, acestea se fac numai pentru pierderile directe, nu pentru cele colaterale. Cat priveste asigurarea efectivelor de pui, aceasta e aproape imposibila pentru bolile nevaccinabile, cum e si gripa aviara.

Controalele ANSV, superficiale si centrate pe amenzi

Gheorghe Antohi, presedintele Agricola International, unul dintre cei mai mari producatori romani, acuza superficialitatea controlului autoritatilor privind respectarea masurilor de biosecuritate. "A fost nevoie de o nenorocire ca sa se vada cat de superficial sunt respectate reglementarile legale cu privire la cresterea si comercializarea puilor". Se adauga munca la negru si vanzarile de pui la negru.

Presedintele Agricola spune ca, pe langa concurenta "barbara" a importurilor din state care accepta fainurile proteice in hrana animalelor (SUA si Brazilia, neagreate de UE), se confrunta si cu concurenta neloiala a celor care nu respecta reglementarile legale, unitati "pretins specializate", amanate de la inchidere de permanentele amenzi simbolice ale ANSV. "Neglijenta autoritatilor este de neiertat.

Citeste articolul complet in Adevarul