Guvernul a decis miercuri seara, prin adoptarea unei ordonante de urgenta, sa reia si in acest an programul de stimulare a innoirii parcului national auto. Suma totala alocata acestui program este de 49,5 milioane de lei noi, care vor proveni din Fondul pentru Mediu. Programul se aplica in limita acestei sume, pina la data de 12 decembrie 2006.

Valoarea primei de casare ramine la 3.000 de lei noi, similar cu nivelul anului trecut. In schimb, daca banii alocati in 2005 au fost folositi pentru casarea a 15.000 de autovehicule, in acest an numarul celor care isi vor putea inlocui rablele s-a majorat cu zece puncte procentuale, pina la 16.500.

„Obiectivul aplicarii acestor prevederi este diminuarea poluarii, prin scoaterea din uz a autoturismelor vechi, cu un nivel de poluare ridicat. Vechimea autoturismului este aceeasi ca si in programul de anul trecut, adica egala sau mai mare de 12 ani“, a declarat ministrul Mediului, Sulfina Barbu.

Urmeaza modalitatile de aplicare

Dupa adoptarea de miercuri a ordonantei de urgenta, urmeaza sa fie publicate instructiunile privind modalitatile de aplicare, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Mediului.

Producatorii, importatorii si distribuitorii autorizati care vor dori sa participe la acest program vor trebui sa-si depuna dosarele la Administratia Fondului de Mediu (AFM) in termen de maximum cinci zile de la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial. Dupa aceasta data, AFM va trece la verificarea dosarelor si validarea celor care vor fi inclusi in programul de innoire a parcului auto.

In 2005 au fost validate 20 de astfel de dosare, iar pentru acest an, Barbu estimeaza ca va fi un numar cel putin egal cu cel de anul trecut.

Termenul maxim pe care Ministerul Mediului si l-a propus pentru procesul de verificare si validare este de 25 de zile lucratoare.

„Daca nu intervine nici un lucru neprevazut, ne-am propus ca in 30 de zile cetatenii sa poata beneficia de prima de casare. In luna iulie, credem ca cetatenii vor putea sa se inscrie in acest program“, a afirmat Barbu.

Pasi de urmat

Dupa publicarea listei producatorilor, importatorilor si distribuitorilor autorizati si validati in program, cetatenii vor putea sa se inscrie in acest program, la oricare dintre companiile validate de Ministerul Mediului.

Citeste articolul complet in Cotidianul